Radionica sa mladima iz Užica o kvalitetu vazduha

UŽICE – Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština Srbije u saradnji sa UNICEF-om, u okviru projekta “Škole za bolji kvalitet vazduha: monitoring zasnovano na građanima, STEM obrazovanje i aktivizam mladih u Srbiji”, koji finansira Kraljevina Norveška organizovala je radionicu sa predstavnicima mladih grada Užica, kao deo konsultativnog procesa revizije Plana kvaliteta vazduha.

O stanju životne sredine i kvalitetu vazduha u gradu Užicu govorila je Svetlana Drakul, rukovodilac Odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, dok je o predstavljanju metodologije za istraživanje stanja (potreba, navika i stavova građanki i građana Užica) na terenu, govorila Tanja Popovicki, saradnica na projektu.

Projekat “Škole za bolji kvalitet vazduha” ima za cilj da ojača svest dece, roditelja i nastavnika o negativnom uticaju zagađenja vazduha, nivoima zagađenja vazduha i njegovim štetnim efektima na zdravlje, a grad Užice je jedna od pilot jedinica lokalne samouprave, koje kroz ovaj projekat dobijaju tehničku podršku za unapređenje javnih politika u oblasti zaštite i unapređenja kvaliteta vazduha.

S obzirom da je grad Užice trenutno u procesu revizije Plana kvaliteta vazduha za period 2023-2025, potrebno je da stavovi, sugestije i prioriteti mladih budu integrisani u ovaj dokument javne politike, tj. da se mladi uključe u planiranje mera za smanjenje zagađenja vazduha.

(izvor: grad Užice)

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.