Računi za komunalije na ćirilici po prvi put

NOVA VAROŠ – Oko 4.000 martovskih računa za potrošenu vodu i iznošenje smeća u domaćinstvima i firmama Komunalno preduzeće „3. septembar“ iz Nove Varoši štampaće na ćiriličnom pismu.

Račune koji stižu za komunalije žitelji Nove Varoši po prvi put dobili su na ćirilici. Posle višemesečnih priprema, u prvom redu kupovine štampača, usaglašavanja sa programerom, priprema baze i nabavke novih obrazaca za fakture – u penziju su otišli latinica i stari matrični štampači.

„Stari štampači nisu podržavali ćirilično pismo, pa se na ćiriličnim obrascima latinicom štampao samo onaj deo na kojem su fakturisani mesečni troškovi. Sada kupovinom nove opreme naizad su se stekli uslovi da kompletne račune idajemo na ćirilici2“, kaže direktorka JKP „ 3 septembar“ Suzana Šuljagić.

Ova promena učinjena je zahvaljujući upornošću grupe entuzijasta i retkih prosvetara, koji su rudarski branili ćirilicu i pridobijali poverenje građana, ustanova i lokalnih vlasti u povratku pismu dedova u okviru široke akcije duhovne obnove.

„Iza ovog našeg primera na lokalu trebalo bi da stane država i da to postane primer za ostale lokalne zajednice u zemlji. Ovo je možda i poslednji trenutak da se nešto ozbiljnije učini na zaštiti ćirilice po kojoj smo prepoznatljivi i koja je naš nacionalni zaštitni znak“, ističe jedan od inicijatora profesor Radiša Filipović.

f

Foto: PP media

Među prvim narednim koracima grupe entuzijasta je akcija da osvanu ćirilične table u nazivima nekih mesta i putokaza širom novovaroške opštine.

„Latinica je u naše krajeve stigla pre 102 godine na švapskim bajonetima i tu činjenicu svi muzeji u ovom kraju vešto kriju. Nije dovoljno ono što piše u Ustavu da mi branimo ćirilicu. Mi ovde nismo čekali nove državne uredbe, niti strategiju o kulturnom razvoju nego smo zasukali rukave i stali u odbranu ćirilice“, sa ponosom priča jedan od pionira odbrane ćiriličnog pisma novinar Dragoljub Gagričić.

Iz Komunalnog preduzeća nadaju se da će ova promena pozitivno uticati na ažurnost građana kada je u pitanju plaćanje računa.

PP Media

You may also like...