Prvi partizan među deset najvećih izvoznika oružja

UŽICE-Izvoz oružja firmi iz Srbije u 2016. premašio 800 miliona dolara.Fabrika municije Prvi partizan je među deset najvećih izvoznika oružja po sprovedenim ugovorima 2015. i po ugovorenoj vrednosti 2016. godine. 

Na listi su državna preduzeća poput „Jugoimporta-SDPR“, „Prvog Partizana“, „Zastava oružja“, „Prve petoletke“, ali i privatna preduzeća „Partizan TECH D.O.O.“, „Tehnoremont D.O.O“., „Uni Global D.O.O“, „Krupnik D.O.O.“, „Eling A.D“ i „DLS Specijalni sistemi D.O.O“.

Ukupna vrednost dozvola izdatih domaćim preduzećima u Srbiji za izvoz oružja u 2016. godini veća je od 800 miliona dolara, pokazali su podaci nadležnog sektora Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u koje je agencija Beta imala uvid.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Stevan Nikčević ističe da je na porast izvoza uticao rast potražnje za vojnom opremom poslednjih nekoliko godina na svetskom niivou.

Nikčević navodi da rast izvoza oružja beleže i susedne zemlje, a da su „krajni korisnici zemlje Bliskog istoka, Afrike i Azije“.

“      Nemamo nijedan evidentiran slučaj da je oružje završilo u zemljama koje su pod embargom. Srbija je jedan od lidera po transparentnosti kada je reč o prodaji oružja, a naši eksperti su jedini van EU koji su pozvani da, obučavaju druge zemlje u tim procesima“, kaže Nikčević.

Beta

You may also like...