Pršuta iz Mačkata-svevremeni delikates (VIDEO)

MAČKAT-Na 18.po redu Pršutijadi ,koja je danas svečano otvorena u Mačkatu,uzela je učešće i kompanija Zlatiborac,lider u proizvodnji  vrhunskih tradicionalnih suvomesnatih specijaliteta.Zlatiborac je kompanija koja ne odustaje od tradicionalnog načina proizvodnje,a iskustva predaka porodice Stojanović prilagođena su novom vremenu uvođenjem svetskih standarda kvaliteta,novih tehnologija i kontrolisanih higijenskih uslova.

„Kvalitetna sirovina,vešte ruke mesara,dim suve bukovine i bogom dana klima ovog kraja i danas su osnovni preduslovi za dobijanje vrhunskog kvaliteta i prepoznatljivog ukusa pršute,slanine i drugih delikatesa „,izjavila je tehnolog ove kompanije Zorica Joksimović.

Ona je naglasila da su u kompaniji preduzeli sve da se proizvodni kapaciteti i celokupan proizvodni proces usklade sa najstrožim svetskim standardima kvaliteta i bezbednosti hrane,a da se pritom ne naruši vekovima čuvana receptura.

„Svaki segment proizvodnje,od prijema sirovine do isporuke proizvoda,strogo je kontrolisan.Poslovanjem u skladu sa svetskim standardima kvaliteta HASAP,HALAL,IFS omogučili smo da naši kupci u Srbiji,Rusiji,Belorusiji,Kazahstanu,Austriji,Švedskoj,Iraku,BIH,Makedoniji i Crnoj Gori mogu uživati u ukusu naših proizvoda“,istakla je Joksimovićeva.

Etnolog Narodnog muzeja Užice Ivana Todorović objašnjava da je užički i zlatiborski kraj oduvek  bio čuven po dobroj pršuti.Još početkom 19.veka u ovim krajevima građene su kuće od drveta sa visokim krovovima,takozvane osoćanke.Krov je na vrhu imao kube na koji je izlazio dim iz ognjišta.Iznad ognjišta bila je postavljena mreža od pletenog leskovog pruća,da filtrira dim,a na gredama ispod krova bilo je okačeno meso koje se sušilo.

Krajem 19.veka u selima užičkog kraja počinju da se grade namenski drveni objekti za sušenje mesa,takozvane pušnice ili sušare.

Sticanjem iskustva u obradi i sušenju mesa počinje veća proizvodnja pršute koja se prvo kiridžijskim karavanima transportovala širom Srbije,a uvođenjem železnice,početkom 20.veka i do Sarajeva i Dubrovnika.Oduvek se pršuta koristila za posebne prilike i uvek je imala dobru cenu,pa je od samog nastanka,kao i danas,bila delikates.

You may also like...