Počela Pršutijada u Mačkatu (VIDEO)

MAČKAT-U zlatiborskom selu Mačkat danas je počeo 18.Sajam suvomesnatih proizvoda,poznatiji kao Pršutijada i trajaće do 4.februara.

Od 20 izlagača tradicionalnih zlatiborskih suvomesnatih proizvoda stručni žiri je  dodelio nagrade za najbolju goveđu pršutu Aleksandru Radojičiću,a za  svinjsku pršutu Radomiru  Šopaloviću.

“Tajna kvalitetne pršute je u poštovanju celog procesa od kvalitetnog mesa ,preko soljenja i sušenja “,kaže nagrađeni Radojičić.

Suvo meso iz ovih krajeva nadaleko je proslavilo ovo selo.Posebne tajne ,kaže Jovana Stojanović nema.

“Bez dobrog mesa nema ni dobre pršute.Proces se sastoji od soljenja,zatim se meso  diže u sušaru i dimi tri nedelje.Tako su pršutu pravili naši pradedovi ,a i mi danas “,ističe Stojanovićeva.

Marko  Stojanović  ove godine na Pršutijadi ima po oceni žirija najbolju slaninu, Aleksandar  Čeliković je dobio zlatnu medalju u kategoriji domaća  kobasica,a Nikola Brković za ovčju stelju.

I ove godine Pršutijada ima međunarodni karakter jer na njoj pored domaćih učestvuju i proizvođači iz Italije,Francuske,Hrvatske i Makedonije.

Otvarajući 18.Pršutijadu zamenik predsednika opštine Čajetina Arsen Đurić  istakao je da je ova manifestacija značajna za očuvanje i unapređenje tradicije pravljenja zlatiborskih suvomesnatih proizvoda .

Sajam u Mačkatu svake godine poseti oko 10.000 gostiju.Ove godine oni imaju priliku da gopveđu pršutu kupe za 1700 dinara po kilogramu,svinjsku od 1200,slaninu od 400 do 1000,kobasice za 800 dinara za kilogram.

 

 

 

You may also like...