Proglašena epidemija trihinelozom (video)

UŽICE-Na području Čajetine i Zlatibora Zavod za javno zdravlje Užice u saradnji sa Institutom Batut proglasio je epidemiju trihinelozom,do koje je došlo kada je oko 500 lica konzumiralo zaraženo sušeno mese divlje svinje.

 

zzjzU užičkoj bolnici hospitalizovano je 12 pacijenata,od kojih je 4 dece,a u protekla tri dana pregledano je 179 lica koja su konzumirala zaraženo meso.

“Svi pacijenti su stabilnog zdravstvenog stanja i nema težih slučajeva.Broj se povećava svakog dana i takvu situaciju imaćemo sigurno do kraja februara,jer je period inkubacije 45 dana od dana konzumiranja zaraženog mesa”,kaže  direktor Zdravstvenog centra Užice Miloš Božović.

 

Zavod za javno zdravlje Užice počeo je primenu mera i pooštrenog epidemiološkog nadzora.

“Republička veterinarska inspekcija jer odmah zajedno sa nama izašla na teren i prikupljaju preostalo zaraženo meso,koje će neškodljivo ukloniti i sprečiti njihovo dalje eventualno konzumiranje”,kaže  epidemiolog Aleksandra Andrić.

 

Andrićeva kaže da se u toku večeri očekuju rezultati mikrobioloških nalaza krvi pacijenata iz Veterinarskog zavoda u Kraljevu,koji samo treba da potvrde prisustvo trihineloze.

Ona naglašava da su u Zlatiborskom okrugu 2011. i 2012. godine zabeležene dve  porodične epidemije trihinelozom,a da je ovogodišnja najveća jer se sumnja da je zaraženo meso konzumiralo oko 500 lica .

Oni su jeli sušeno meso dve  divlje svinje koje su lovci iz Čajetine ulovili u novembru proŠle godine i posle dobijanja potvrde o ispravnosti mesa iz Veterinarske stanice u Čajetini,osušili ,podelili svojim članovima i prijateljima.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.