Priboj dobio toplanu na biomasu (VIDEO)

PRIBOJ – Toplana na biomasu u Priboju danas je zvanično puštena u rad i ove zime grejaće osnovne škole „Vuk Karadžić” i „Desanka Maksimović”,Mašinsko-elektrotehnička školu i Gimnazija, kao i Dečji dispanzer.

Izgradnja nove toplane, kapaciteta 1,8 MW, finansirana je iz fondova Vlade Republike Srbije, posredstvom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Republike Srbije. Vrednost ove investicije je 126 miliona dinara, a tehničku podršku projektu pružila je Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

„Zahvaljujući nižoj ceni drvne sečke u odnosu na ranije korišćeni mazut, nova toplana će, pored doprinosa zdravijem životu građana Priboja, doneti znatne uštede, a s obzirom da ovaj energent obezbeđuju dobavljači iz okoline, stavljanje u pogon nove kotlarnice uticaće i na ekonomski razvoj u lokalnoj sredini i otvaranje novih radnih mesta“, rekla je rukovodilac programa „Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji”, koji u okviru Nemačko-srpske razvojne saradnje sprovodi GIZ, Milica Vukadinović

Priboj već ima kotlarnicu na pelet, manjeg kapaciteta (0,9 MW), koja od 2016. godine toplotom snabdeva školu, predškolsku ustanovu, kulturni centar i zgradu opštinske uprave. U narednoj fazi prelaska na grejanje biomasom u Priboju, potpisan je ugovor i raspisan tender za izgradnju gradske toplane od 8 MW,istakao je zamenik predsednika opštine Saša Vasilić.

„Nadamo se da će se sa izgradnjom novog postrojenja krenuti na proleće, kada će se krenuti i sa kompletnom rekonstrukcijom toplovoda. Takođe u Pribojskoj banji je instaliran kotao na pelet, a planirana je i rekonstrukcija Doma zdravlja i bolnice gde se trenutno koristi mazut i gde planiramo izgradnju toplane od 1,5 MW koja će koristiti drvnu sečku. Ove projekte planiramo da pripremimo u toku ove i naredne godine”, rekao je Vasilić.

You may also like...