Prelazak na grejanje gasom kao odgovor na prekomerno zagađenje vazduha u Užicu (VIDEO)

UŽICE – Prema izveštaju državne Agenicje za zaštitu životne sredine gradovi u Srbiji su tokom prošle godine imali velikih problema sa prekomernim zagađenjem vazduha. Vazduh treće kategorije udisali su tokom 2020. i građani Užica, a velikog udela u tome imao je i način grejanja.

Slično kao i u drugim gradovima Srbije i u Užicu je problem zagađenja vazduha posebno izražen tokom grejne sezone, pre svega usled 16 hiljada individualnih ložišta koja koriste čvrsta goriva. Zbog toga Grad već nekoliko godina subvencionim merama podstiče građane da pređu na grejanje gasom. Ono što, međutim, predstavlja određeni problem, jeste činjenica da gasifikacija nije sprovedena na čitavom urbanom području Užica.

„U poslednjih šest godina se iz budžeta Grada izdvajaju značajna sredstva za subvencionisanje energetske efikasnosti, pre svega kada je u pitanju nabavka kotlova na gas i prelaz sa čvrstih goriva na energentski efikasnije. Smisao je smanjiti aerozagađenje i tako povećati kvalitet vazduha. Ove godine izdvojili smo 78 miliona dinara za sanaciju individualnih ložišta. Monitoringom kvaliteta vazduha, potrebno je da se prisustvo PM čestica i ugljen-monoksida smanji za oko 40 posto. Činjenica je da gasna mreža nije svima dostupna, a prema obećanjima „A.D. Užice gas“ u naredne dve godine priključak će biti dostupan svima“, kaže Nada Jovičić, član Gradskog veća zadužena za ekologiju.

Svoj doprinos smanjenju emisije štetnih gasova najavljuju i iz “Gradske toplane Užice”, s obzirom da će uskoro početi nova grejna sezona.

„Imamo 12 postrojenja, od kojih devet kao energent koriste gas, dva koriste drvni pelet, a jedno mazut. Novina od ove grejne sezone je to da će se isključivo koristiti niskosumporni mazut, pa možemo očekivati malo bolje produkte sagorevanja iz tog postrojenja“, izjavio je Branko Filipović, izvršni direktor JKP “Gradska toplana Užice”

Podsetimo, prema izveštaju Agencije za zaštitu životne sredine, individualna ložišta i toplane manje snage čine više od 50 posto uzročnika prekomernog zagađenja vazduha, ispred industrije i drumskog saobračaja.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.