Predstavljene mere IPARD programa (VIDEO)

UŽICE – Mere IPARD programa Republike Srbije, za koje je u decembru raspisan prvi poziv, predstavljene su danas pravnim licima i preduzetnicima Zlatiborskog okruga u Privirednoj komori Užice.

Prema ovom programu pravna lica mogu konkurisati za prvu meru investicija u fizičku imovinu na poljoprivrenim gazdinstvima, dok je mera finansiranja u fizičku imovinu u preradu i marketing poljoprivrednih proizvoda u potpunosti predviđena za sektor malih i srednjih preduzeća (MSP), pa su im predstavljeni načini apliciranja i koraci koje bi trebalo da preduzmu pri konkurisanju.

„U toku samog programa jedan korisnik može i nekoliko puta aplicirati, a u toku godine biće minimum po dva konkursa za svaku meru, a negde će se možda razdvajati jedna mera na više konkursa. Ono što je važno, da u toku celog programskog ciklusa ne možete da ostvarite u meri jedan više od milion i po evra, a u meri koja je vezana za poljoprivredu dva miliona evra. Da biste uopšte aplicirali neophodno je da imate investicije u vrednosti više od 20 hiljada evra“, rekao je sekretar Privredne komore Aleksandar Bogunović.

Svaka mera ima definisane određene procente i finansijske limite kada je reč o povraćaju sredstava, u meri jedan to je od 60 do 80 odsto obračunato na cenu bez PDV-a, a u meri za preradu i marketing iznosi 50 odsto plus 10 odsto ukoliko se ispunjavaju ekološki standardi.

Program traje do 2224. godine, a još naredne tri će se trošiti novac iz ovog ciklusa. Ukoliko  je korisnik po svojim dimenzijama predviđen za IPARD program neće imati alternativu u nacionalnom programu.

„Važno je da se korisnici na vreme upoznaju sa IPARD-om, jer kako se približavamo Evropskoj uniji sve veći broj mera će se prevoditi u predpristupne fondove, odnosno sve će se biti manje prostora u nacionalnim programima podrške“, naveo je Bogunović.

Radionicu je organizovala privredna komora Srbije i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

U narednom periodu biće organizovane radionice sa detaljnijim informacijama za sve one koji budu odlučili da učestvuju u IPARD programu.

— 

You may also like...