Požega dobila za sada samo 3,7 miliona dinara za sanaciju štete od poplava (video)

 POŽEGA- Opština Požega za sanaciju štete od poplava dobila je od Vlade Republike Srbije 3 miliona 750 hiljada dinara ,iako je ukupno procenjena šteta 31 milion dinara, izjavio je za ZOOMUE  predsednik opštine Milovan Mićović.

 

U požeškim selima bilo je poplavljeno 1.500 hektara , a pričinjena šteta na poljoprivrednim usevima je 19 miliona dinara, na putnoj infrastrukturi  11miliona  i na kuća i objektima 330 hiljada dinara, od čega je 5 domaćinstava  još uvek ugroženo zbog vode u kućama, ističe Mićović.

Predsednik opštine Požega naglašava da u proteklih 6 godina u ovu opštini nisu stigla nikakva sredstva za čišćenje kanala,vodotokova ili postavljanja obaloutvrda.

Lokalna samouprava pokušala je da problem plavljenja Moravice, Skrapeža i Đetinje reši  preko Srbija voda .

“Pre tri godine podneli smo Srbija vodama , u čijoj je to nadležnosti, svu potrebnu dokumentaciju za izradu projekta za regulisanje ovih vodotokova.Još uvek ništa nije urađeno po tom pitanju”, kaže Mićović.

Direktor Direkcijeza izgradnju Požege Mikan Janković rekao je za ZOOMUE  da je Komisija za procenu štete Vladi Srbije prosledila realan zahtev.

“Svesni situacije u kojoj se Srbija nalazi insistirali smo da Komisija sačini realnu procenu štete.Na osnovu prethodnih iskustava u ovakvim situacijama,nismo nikad dobili traženi novac,pa verovatno nećemo ni sada.Pokušaćemo da tu razliku ublažimo i sredstvima iz opštinskog budžeta,ali šteta sigurno neće biti 100 odsto nadoknađena”, rekao je  Janković.

U opštini Požega očekuju još sredstava iz Vlade Republike Srbije,ali i uputstva kako da se ona i u kojim procentima iskoriste.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.