PPU: Za jubilej kamen temeljac i nova linija (VIDEO)

UŽICE – Kamen temeljac za novi pogon fabrike namenske industrije Prvi Partizan iz Užica, koja proslavlja devet decenija postojanja, postavljen je danas u naselju Dautovac na Beloj zemlji, dok je u pogonu fabrike u Krčagovu otvorena nova linija za proizvodnju.

„Novi proizvodni program otvara mogućnost prizvodnje još oko 50 miliona jedinica godišnje i ispunjenje obećanja da ćemo poslednju podzemnu halu za proizvodnju, takozvanu „rupu“, iseliti u nove pogone. Novi pogon za kompletiranje i pakovanje od 20 hiljada kvadratnih metara, na prostoru od oko 74 hektara i rokom zavšetka od 15 meseci kruna je našeg procesa modernizacije, jer povečava kapacitete, upošljava novih 200 radnika i podiže nivo kvaliteta i bezbednosti na najviši nivo“, rekao je generalni direktor kompanije Dobrosav  Andrić.

U rekonstruisanoj hali u Krčagovu u kojoj je puštena u rad linija za proizvodnju čaure 12,7 mm i koja je vredna sedam miliona evra, prema Andrićevim rečima, zaposliće se oko 100 novih radnika.

„Sa ovim kapacitetima koje danas posedujemo izašli smo na 90 miliona dolara plasmana, a sa punom uposlenošću linije koju smo danas otvorili, taj prihod se povećava za 30 odsto“, naveo je Andrić.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović podsetio je da je užička fabrika investirala oko 25 miliona evra u obnavljanje svojih tehnologija, od čega je država Srbija investirala oko 4 miliona direktnih i oko 15 miliona indirektnih investicija.

„Proslavljamo 90 godina Prvog partizana koji je ne samo jedna od najstarijih već i najznačajnijih i najboljih, ako ne i najuspešnija fabrika srpske odbrambene industrije. Ove investicije trebalo bi da povećaju prihode preduzeća za 50 odsto, a ono što je za odbranu Srbije od većeg značaja je uvođenje nove tehnologije koja će doprineti značajno većoj borbenoj sposobnosti zemlje“, kazao je Miloradović.

Generelani direktor fabrike podestio je da je od 150 zaposlenih u prve dve godine rada fabrika stigla do 1650 u godini u kojoj obeležava devedeset godina postojanja, kao i da su u protekle dve decenije proizvodni kapaciteti povečani za više od 500 odsto.

Prvi Partizan snadbeva municijom vojsku i policiju Republike Srbije i mnoge armije sveta. Proizvodi sportsku i lovaku municiju i više od 400 tipova karabinske, pištoljske, revolverske i streljačke municije. Prošle godine, fabrika je proizvela više od 300 miliona metaka plasiranih na tržište 70 zemalja sveta.

You may also like...