Požega:Sastanak tri okruga o protivgradnoj zaštiti (video)

POŽEGA-Predstavnici Moravičkog,Zlatiborskog i Raškog okruga na zajedničkom sastanku danas u Požegi razgovarali su o protivgradnoj zaštiti i izmenama Zakona o vanrednim situacijama.

 

Sastanku je prisustvovao i ministar za vanredne situacije Velimir Ilić koji je istakao značaj prevencije u ovoj oblasti,jer su štete od elementarnih nepogoda koje su zadesile Srbiju  u prošloj godini iznosile milijardu i 700 miliona evra.

 “To je ogroman novac za budžet Srbije i zato u Vladi razmišljamo o uvođenju novih metoda u oblasti protivgradne zaštite kao što je automatski sistem navođenja raketa na gradonosne oblake.Do kraja godine u Srbiji će biti postavljeno više ovakvih stanica”,najavio je ministar Ilić.

 

Ilić je najavio i da se razmišlja da se uvede obavezno odvajanje od po 5 evra po hektaru za poljoprivredne proizvođače koji koriste subvencije države,za unapređenje protivgradne zaštite.

Govoreći o klizištima koja su trenutno aktivna na području Srbije Ilić je istakao da njihov broj svakodnevno raste i da se na tom planu moraju preduzeti opsežna istraživanja i zabraniti gradnju na kliznim područjima.

“Na nekim područjima kao što su trenutno Umka i Moštanica nemoguća je sanacija klizišta i mora se iseliti stanovništvo iz ugroženih kuća.Vlada Republike Srbije preduzima sve da se pomogne ugroženom stanovništvu i da se situacija normalizuje”,istakao je Ilić.

 

Državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak u razgovoru sa predsednicima gradova i opština Moravičkog,Zlatiborskog i Raškog okruga istakao je da se razmatra mogućnost rešavanja problema angažovanja protivgradnih strelaca u loklanim samoupravama.

“Radi se na tome da se donese generalna saglasnost za njihovo angažovanje u skladu sa ograničenjima o zapošljavanju,kao i da se nađe način finansiranja rada ovih ljudi”,rekao je Bošnjak.

 

Po rečima zamenika načelnika Sektora za vanredne situacije Đorđa Karduma Srbija trenutno raspolaže sa 3.300 protivgradnih raketa.U planu je nabavka još 2.600,dok je potrebno oko 12.000 raketa za 1.600 protivgradnih stanica na području Srbije.

Na današnjem sastanku u Požegi dogovoreno je i da se u cilju povećanja stepena javne i bezbednosti u saobraćaju usaglasi odluka o radnom vremenu ugostiteljskih objekata na nivou Moravičkog,Zlatiborskog i Raškog okruga i uputi predlog da se to pitanje reši na nivou Republike Srbije.

ZooM

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.