Potpisan sporazum o početku radova na obilaznici oko Užica (VIDEO)

BEOGRAD – Predstavnici Vlade Srbije i „Puteva Srbije“ potpisali su sa kineskom kompanijom „Power construction corporation of China“ Okvirni sporazum o relizaciji projekata izgradnje obilaznica oko Požege, Užica, Loznice i tunela ispod prevoja Kadinjača. Sporazum je potpisan u prisustvu predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i ambasadorke Kine, Čen Bo.

Obilaznica oko Užica u dužini oko 4.8 kilometara biće u profilu autoputa i činiće deo autoputa ka Crnoj Gori. Gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević, smatra da je ovaj dan istorijski za sve Užičane.

„Značajno je to što će do kraja godine biti završena tehnička dokumentacija, a pošto je izvršena eksproprijacija, vrlo brzo će se krenuti sa radovima. To će biti početkom naredne godine, oni će biti završeni za dve i po godine, a vrednost je oko 30 miliona evra. O ovome se decenijama govorilo, a građani Užica dobiće mnogo. Izmestiće se teretni saobraćaj iz grada, ubrzaće se gradski saobraćaj, a smanjiće se aerozagađenje“, kaže gradonačelnica.

Potpisivanje sporazuma o počecima radova na obilaznici oko Užica
Foto: Dragan Karadarević

Predsednik Vučić veruje da su ovi infrastrukturni projekti najbolji pokazatelj brige o stanovništvu ovih gradova Zapadne Srbije.

„Danas kada idete na Ponikve ili na Kadinjaču prolazite kroz sami centar Užica. Sada će se skretati kod Surduka i izaći ćete na put za Bajinu Baštu. Time izbegavamo saobraćajni haos u Užicu, a ovaj grad više neće biti jedan od najzagađenijih u Srbiji“, rekao je predsednik.

Potpisivanje sporazuma o počecima radova na obilaznici oko Užica
Foto: Dragan Karadarević

Kineska ambasadorka, Čen Bo, istakla je da je ovim sporazumom dokazano poverenje koje su među srpskim zvaničnicima stekle firme iz njene zemlje.

„Čestitam svima na ovom sporazumu. Ovi putevi imaju veliki značaj za lokalni ekonomski razvoj i doprineće poboljšanju života građana ovih krajeva. To je zajednička ideja naše dve zemlje, razvoj treba da bude koristan za sve naše građane. Srećna sam što će saradnja Kine i Srbije tome dati doprinos“, izjavila je ambasadorka Kine.

Tunel ispod prevoja Kadinjača dužine 1,2 kilometra trebalo bi da skrati put od Užica do Bajine Bašte za šest kilometara i tako olakša saobraćaj izbegavanjem krivina ispod Kadinjače. Rekonstruisani put biće dug 6,28 kilometara.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.