Porodica da,ali ne po cenu života

UŽICE-Povodom 18. maja, Dana sećanja na žene žrtve nasilja, na Trgu partizana u Užicu, danas  od 13 do 15  časova aktivistkinje Ženskog centra Užice  održaće uličnu akciju pod nazivom  „Porodica da, ali ne po cenu života“.

Ovaj datum, 18. maj, je prošle godine ustanovila Vlada Republike Srbije, na inicijativu Mreže žena protiv nasilja, u znak sećanja na sedam žena koje su ubijene u porodično/partnerskom nasilju tokom samo tri dana, 16. 17. i 18. maja 2015.godine.
Od 1. januara do 8. maja ove godine ubijeno je 20 žena . Najveći broj ubijenih žena u Srbiji tokom 2018. godine je bilo starosti iznad 55 godina. Žene u Srbiji u najvećem broju slučajeva ubijaju njihovi partneri ili bivši partneri i to upotrebom noža, davljenjem ili vatrenim oružjem, a najopasnije mesto za ženu i dalje predstavlja dom u kom živi.
U 2018. desila su se dva femicida na Zlatiborskom okrugu koji je od 2014. bio okrug bez femicida.
Akcija aktivistkinja Ženskog centra Užice ima za cilj da podseti javnost koliko je nasilje prema ženama rasprostranjeno i koliko ima tragičnih ishoda tog nasilja. Država je obavezna da preduzme sve da se ovakve strašne posledice ne događaju. Jedna od mogućnosti za koju nije potrebno nikakvo novo ulaganje je uvođenje sadržaja u školsko gradivo koja su usmerena na podizanje svesti i vaspitavanje koje doprinosi međusobnom poštovanju ljudi i ravnopravnosti muškaraca i žena.
Od strane „Autonomnog ženskog centra“ iz Beograda i Udruženja „Peščanik“ iz Kruševca urađena je analiza femicida u 2017. koja je predstavljena na Konferenciji za medije 10. maja maja 2018. u Beogradu.
Vanja Macanović, advokatica AŽC-a, predstavljajući delove publikacije je rekla da je u 10 od 26 slučajeva femicida u 2017. godini policija, tužilaštvo i centri za socijalni rad su imali informacije o nasilju koje je vršeno nad ženom, ali ipak nije učinjeno dovoljno da ubistva budu sprečena. Tri ključna faktora rizika za ubistvo žene su: ljubomora nasilnika, odluka žene o napuštanju nasilnika i prisustvo vatrenog oružja. Ovi faktori povećavaju rizik od ubistva žene čak 9 puta.
Biljana Slavković, psihoterapeutkinja Instituta za psihodramu, je rekla da verovati iskustvu žene koja je preživela nasilje je prvi i osnovni preduslov da svo dalje postupanje profesionalaca u institucijama dovede do adekvatne zaštite žena od nasilja i ubistva. Stavljanje ženinih potreba u fokus postupanja profesionalaca je apsolutni prioritet. Snežana Jakovljević iz Udruženja žena „Peščanik“ iz Kruševca preporučila je novinarkama i novinarima da kada izveštavaju o ženama koje su preživele nasilje ili su ubijene, pišu poštujući dostojanstvo žene kao što poštuju svoje. Ova preporuka je izrečena u kontekstu sve češćeg tabloidnog i senzacionalističkog izveštavanja pojedinih medija o ovoj temi.
Pozivamo sve na akciju za postizanje nulte toleranicje na nasilje prema ženama i deci na Zlatiborskom okrugu i Srbiji ,navodi se u saopštenju Ženskog centra Užice.

You may also like...