Kustendorf u čast reditelja

MOKRA GORA-Trinaesti međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, koji će se  od 13. do 18. januara 2020. godine održati u Drvengradu na Mokroj Gori,biće ,po rečima njegovog osnivača Emira Kustirice, posvećen rediteljima.

„Kad sam ja bio student, mi smo krajem sedamdesetih godina živeli u paničnom strahu da li će film kao jezik uspeti da opstane. Bili su i tada aktuelni autori koji su pravili jeftine TV serije bazirane sa najintrigantnijim zapletima. Mi smo išli na festivale da krademo zanat od velikih majstora. Trideset godina kasnije mi živimo u blatu društva spektakla i zaraženi smo Holivudom. U toj raskoši polako se gubi važnost autora”, rekao je Kusturica i dodao da mi postajemo deca Holivuda.

Za festivalske nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se filmovi mladih režisera iz Kine, Rumunije, Belorusije, Mađarske, Bugarske, Ukrajine, Švajcarske, Srbije, Izraela, Španije, Poljske, Irana, Hrvatske i Francuske.Međunarodni žiri čine: Paolo Virci, italijanski reditelj, pisac i producent, Tonino Benakvista, francuski pisac i scenarista i šahovski velemajstor Vladislav Tkačijev.Na konkurs je pristiglo 722 filmova, a izabrani su filmovi koji se izdvajaju po stilu, tehničkom umeću i autentičnom pogledu na svet. Takmičarski program činiće sedamnaest kratkometražnih i četiri dokumentarna filma.

U takmičarskom programu će učestvovati 21 film domaćih i inostranih autora.

Izvor: Ministarstvo kulture RS, mondo.rs

You may also like...