Pokaznom vežbom obeležen Dan sektora za vanredne situacije (VIDEO)

UŽICE – Pokaznom vežbom, koja je obuhvatila simulaciju spasavanja ugroženih u požaru, vatrogasno-spasilačka jedinica iz Užica obeležila je Dan Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije. Uz to, održana je i izložba vatrogasne opreme za decu školskog i predškolskog uzrasta.

Pokazna vežba podrazumevala je simulaciju požara na 2. spratu „Hotela Zlatibor“, kao i evakuaciju zarobljenih lica sa 11. sprata zgrade.

„Pristupa se spasavanju preko fasade, montira se uskočni jastuk i radi se evakuacija i zbrinjavanje lica koja su se zatekla u požaru. Uverljivosti situacije doprinosi i imitiranje požara pomoću proizvedenog dima“, kaže Saša Cicvarić, načelnik Sektora za vanredne situacije Užice.

Čitava sedmica obuhvata niz aktivnosti koje se, povodom obeležavanja ovog dana, održavaju u lokalnim samoupravama Zlatiborskog okruga.

„Posebno bih istakao obuku upravnika zgrada i stanara. Naš grad ima 44 visoka objekta, preko 22 metra visine, neophodno je da oni budu obučeni da deluju preventivno, ali i kako da postupaju u slučaju da požar izbije“, dodaje Cicvarić.

U pokaznoj vežbi najviše su uživali okupljeni predškolci i osnovci, kojima se posebno dopao završni deo akcije.

„Najviše mi se dopalo kada su vatrogasci silazili pomoću konopca niz prozore hotela, ako i kada su potom skakali sa niže zgrade na vazdušni jastuk“, rekla je jedna devojčica.

Iz užičkog Sektora za vanredne situacije ističu da su tokom ove godine imali 658 intervencija, većinom na gašenju požara, dok su prethodne godine imali oko 1000.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.