Počeo „Kustendorf klasik“ na Mećavniku

MEĆAVNIK-Koncertom Simfonijskog orkestra “Kustendorf” i ruskog violiste Jurija Bašmeta, pod dirigentskom upravom Srboljuba Dinića, sinoć je u Drvengradu i zvanično otvoren 7. Festival ruske muzike “Kustendorf klasik”, a umetnici su koncert posvetili rođendanu velikog naučnika Nikole Tesle.

Prethodno su festival otvorili član Upravnog odbora “Gasprom njefta” Aleksandar Dibalj i reditelj Emir Kusturica, kome je zamenik rukovodioca Federalne agencije “Rošotrudničestvo” Aleksander Vasiljević Radkov uručio Nagradu za prijateljstvo i saradnju, ocenivši da je Kusturica “svetao primer narodne diplomatije”.

Kusturica je naglasio da je Mećavnik azil koji pruža otpor marginalizaciji kulture, zahvaljujući kojoj srpski narod može da preživi.

“Utoliko je zahvalnost našoj ruskoj braći, koji podržavaju ovaj festival, veća, kao i ministru kulture i informisanja (Vladan Vukosavljević), koji je izgleda prvi od 2000. godine koji će uspeti da izdrži ceo mandat što potvrđuje da je na pravoj strani”, kazao je Kusturica, osnivač festivala “Kustendorf klasik”.

Do 12. jula za Zlatnu, Srebrnu i Bronzanu matrjošku takmičiće se 50 mladih muzičara iz renomiranih muzičkih škola i sa akademija iz Srbije, Republike Srpske, Rusije, Belorusije, Nemačke i Kine.Druge večeri festivala nastupiće Madžar i bariton Vasilij Gerelo uz klavirsku pratnju Olega Vajnštajna, a festival će zatvoriti koncert violončeliste Nareka Haknazarjana, narodnog umetnika Jermenije, violiniste Hačatura Almazjana i baritona Efima Zavaljnog, kao i Kragujevačkog pevačkog društva u pratnji Južnosahalinskog simfonijskog orkestra pod dirigentskom palicom Tigrana Haknazarjana.

Tanjug

You may also like...