Svečano otvoren festival Licidersko srce (VIDEO)

UŽICE- U Užicu je večeras svečano otvoren 9. Međunarodni festival dečjeg folklora Licidersko srce na kome učesvuje hiljadu dece uzrasta od 8 do 16 godina iz  Kine,Turske,Perua,Grčke,Poljske,Rumunije,Makedonije,Bugarske,Republike Srpske i Srbije.

Organizator festivala je užičko Udruženje građana Era.

“Po deveti put napravićemo folklorni praznik gde će učesnici iz 10 zemalja prikazati svoju i upoznati kulturu i tradiciju drugih naroda.Pokazaćemo i ove godine da je jezik igre i pesme univerzalan i da folklor briše sve granice”,istakla je predsednica Udruženja građana Era Gordana Paunović.

U ime domaćina učesnicima festivala obratio se gradonačelnik Užica Tihomir Petković .

“Radujete se zajedno sličnostima koje vas povezuju i uživajte u lepoti pesme i igre.Neka vas one spajaju ,a mi ćemo se potruditi da budemo dobri domaćini sa željom da svako od vas u srcu ponese najlepše uspomene na užički kraj i festival”,rekao je Petković.

Pored Užica dečji ansambli u okviru festivala nastupaju i na Zlatiboru i u Višegradu.

“Nama je veoma bitno da stalno gradimo dobre odnose sa Srbijom,da podižemo na još veći nivo saradnju nas sa one strane Drine i nas sa ove strane Drine.Da zajedno predstavimo našu kulturu i tradiciju i da se upoznamo sa kulturom i tradicijom zemalja učesnica na festivalu.To je garancija da ćemo svi zajedno biti kvalitetno integrisani i predstavljeni”, poručio je direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađan Cicović.

Po prvi put u okviru festivala održaće se i Sajam preduzetništva,zanatstva,turizma i kulture Expo Užice koji će trajati do 16. avgusta.

Tokom festivalskih dešavanja organizovana je i tradicionalna humanitarna akcija Licidersko srce deci,tokom koje će se ove godine prikupljati novac za kupovinu opreme za Regionalni centar za vantelesnu oplodnju u užičkoj bolnici.

Festival Licidersko srce traje do 18.avgusta.Pokrovitelj festivala je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić,a održava se uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije ,Vlade Republike Srpske,grada Užica , opština Čajetina i Višegrad.

You may also like...