Počeo festival Licidersko srce (video)

UŽICE-Gradonačelnik Užica Tihomir Petković  organizovao je svečani prijem za učesnike Međunarodnog dečjeg festivala folklora „Licidersko srce“.Tom  prilikom, gradonačelnik je izjavio da je ovo jedan od najlepših festivala u  gradu ,jer se zahvaljujući učešću mnogobrojnih nacija Užice u dane festivala pretvara u kosmopolitski grad u kome se  stiču prijateljstva iz celog sveta. Predstavnicima folklornih ansambala tradicionalno su uručeni pokloni.

Nakon prijema, u Gradskom kulturnom centru izložbu narodnjih nošnji zemalja učesnica festivala otvorio je Petar Blagojević, član Gradskog veća za društvene delatnosti, koji je istakao da je u ovo doba, kada svi ličimo, oblačimo se i govorimo isto, veoma važno negovati tradiciju, kulturu i narodnju nošnju. Na izložbi je predstavljeno deset zemalja i zainteresovani će moći da je posete do 18. avgusta.

 

Svečani defile dečijih folklornih ansambala kroz grad  je u 19 časova, dok će u 20 časova na Trgu partizana svečano biti otvoren  deveti Međunarodni dečji festival folklora Licidersko srce,kao i prvi sajam „EXPOUŽICE“ koji će trajati tri od ukupno pet dana festivala.

Ovogodišnji festival okupio je  hiljadu učesnika iz 25 ansambala iz 10 zemalja, Kine, Turske, Poljske, Grčke, Rumunije, Perua, Makedonije, Bugarske, Republike Srpske i Srbije. Tokom festivala, dečiji ansambli nastupiće u Užicu na Trgu partizana, gde je i glavna festivalska pozornica, na Zlatiboru na Kraljevom trgu i u Višegradu u Andrićgradu. Kao i do sada, pokrovitelj festivala je predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, a podržalo ga je Ministarstvo prosvete Vlade Republike Srbije.

You may also like...