Počela realizacija projekta za unapređenje sistema zaštite od požara

TARA-Započele su aktivnosti na realizaciji prekograničnog projekta „Unapređenje sistema upravljanja zaštitom od požara u prekograničnom području BiH i Srbije“, u okviru IPA programa Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020. Cilj projekta je doprinos poboljšanju sistema upravljanja hitnim vatrogasnim intervencijama u prekograničnom području BiH i Srbije.

Ideja projekta je unapređenje ljudskih kapaciteta za prevenciju, intervenciju i spasavanje, povećanje tehničkih kapaciteta, izrada planske dokumentacije i podizanje svesti lokalnog stanovništva o prevenciji požara.

Ljudski kapaciteti će se graditi kroz posebno osmišljene treninge i radionice, dok će tehnički kapacitet institucija biti unapređeni nabavkom vatrogasnih vozila i specijalizovane vatrogasne opreme. Razmena iskustava i primera dobre prakse kao i povezivanje vatrogasnih jedinica u prekograničnom području biće ostvarena kroz zajedničke treninge. Za NP Tara biće izrađena Procena rizika od šumskih požara i Operativni plan za vanredne situacije, a za opštinu Rogatica biće pripremljen Plan zaštite od požara. Medijskom kampanjom i distribucijom promo materijala radiće se na podizanju svesti lokalnog stanovništva.

foto.zoomue

Projektno područje karakteriše visok stepen ugroženosti od šumskih požara – 80 odsto Nacionalnog parka Tara je pod šumom i ovo je najugroženiji deo Srbije od šumskih požara prema Proceni rizika od katastrofa Republike Srbije, koju je usvojila Vlada RS u martu 2019. Takođe, 55 odsto područja opštine Rogatica je pokriveno šumom i rizik od požara je veoma visok .

Pored opštine Rogatica (BiH) i JP „Nacionalni park Tara“ (Srbija) u realizaciju projekta će biti uključeni vatrogasna jedinica iz Rogatice, šumsko gazdinstvo Sjemeć, opština Bajina Bašta, vatrogasna jedinica iz Bajine Bašte, dobrovoljno vatrogasno društvo iz Bajine Bašte i predstavnici civilne zaštite iz obe opštine.

Projekat će trajati 18 meseci, do septembra 2022. godine, a sprovode ga opština Rogatica (BiH) i JP „Nacionalni park Tara“ (Srbija) u ukupnoj vrednosti od 429.737,52 evra.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.