Počela Kolonija umetničke keramike “Zlakusa” Užice (VIDEO)

UŽICE – U Užicu se održava 27.Međunarodna kolonija umetničke keramike “Zlakusa” – Užice, koja će trajati do 18.avgusta.

Ove godine deset umetnika, iz Bugarske, Kanade i Srbije, stvara u prostoru Galerije “Reflektor” u prostoru nekadašnje kasarne u Krčagovu. Oni će stvarati umetnička dela od gline, tehnikom starom nekoliko vekova, kako su to radile zanatlije u selu Zlakusa.

“Način rada je da oni nauče tehniku rada zidanjem, građenjem na ručnom točku, sa glinom, koja je već pripremljena. Majstor Milić Nikitović nam je prirpemio material. U prostoru smo Galerije “Reflektor” u Krčagovu, prostor je izvantredan. Tu  imamo i magacin radova sa bivših kolonija, tu imamo i material i točkove. Ovde nam je vrlo lepo, umetici su zadovoljni. Zatim kad se ti radovi završe u Gradskoj galeriji Užice, u novembru ćemo imati izložbu, kao i ranijih godinama. U suštini isti je koncept, zato što su različiti umetnici, svaki put u principu dolaze novi umetnici. Dvoje učenika su iz Umetničke škole, pa sui nastavili školovanje na primenjenim umetnostima, i već poznaju tu tehniku. Svi ostali prvi put vide kako se radi. Posebno mi se dopada što su Bugari oduševlčjeni, jer prvi put videli kako radi na taj način, jer zanat potiče iz praistorije. Tako da se ja nadam da će i ova 27. kolonija proteći u najboljem redu”, kaže Sofija Bunardžić, organizatorka kolonije.

Otvaranju kolonije prisustvovala je i gradonačelnica Užica, Jelena Raković Radivojević. Ona je umetnicima poželeli da na najbolji način izraze svoju kreativnost i veštine i da iz Užica ponesu samo lepe uspomene i utiske.

“To što je 27. po redu dovoljno govori o njenom trajanju i kvalitetu, ali i upornosti naše umetnice Sofije Bunardžić da u najrazličitijim okolnostima, gotovo tri decenije u našem gradu okuplja umetnike sa svih strana sveta. Bilo ih je na prethodnih 26 kolonija oko 400 iz 38 zemalja sveta i na radost svih nas njihovih 800 umetničkih dela naredne godine dobiće prostor u kome će biti izloženi. Muzej keramike je deo projekta “Užice, prestonica kulture Srbije 2024. godine” i ja moram da naglasim da su i ova manifestacija i svi naši umetnici jednako zaslužni za titulu koju ćemo ponosno nositi tokom 2024.godine”, rekla je gradonačelnica Užica.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.