Pčelarstvo porodični posao za Leposaviće iz Ivanjice (VIDEO)

IVANJICA – U ivanjičkoj porodici Leposavić pčelarstvo je posao koji se prenosi sa kolena na koleno. Sin Marko odlučio je da, po završetku studija, nastavi posao kojim se njegov otac Zoran bavi još od polovine 80-ih godina.

Zoran je poečo da se bavi pčelarstvom 1987. godine, kada je imao svega četiri košnice. Vremenom je taj broj dostigao skoro 500, a kako kaže, veliku pomoć već deceniju i po ima od svog sina.

„Dolazi vreme da se to predaje mlađima, tako da su praktično svi iz porodice uključeni u posao. Ozbiljna priča u pčelarstvu pravi se tek kada se obavlja tokom nekoliko generacija. Jedna generacija može da postigne nešto, ali to je ipak znatno teže“, kaže Zoran Leposavić.

Otprilike u trenutku kada se Marko uključio u posao počeli su da, osim proizvodnje meda, rade i na pravljenju završnih elemenata za košnice.

„Mi sklapamo i farbamo košnice, mahom tokom zime. Leti idemo više pčelinjacima. Pčele su inače daltonisti, vide žutu, plavi u belu boju, tako da uglavnom farbamo košnice u jednu od tih boja, ali po narudžbini radimo i bilo koju drugu“, kaže Marko.

Marko ističe da bi voleo da se porodični posao prenese i na njegovu decu, ali da svakako neće uticati na njihovu odluku.

„Imam ćerku i sina, često dolaze na pčelinjak. Ali, svakako ih neću forsirati u tom smeru. Na mene moj otac nije vršio pritisak, već sam se sam zainteresovao za pčele i to je ispala jako lepa priča“, dodaje Marko.

Pčele sele na livadsku, bagremovu i suncokretovu pašu, a prethodna godina donela im je rekordan prinos od 18,5 tona proizvedenog meda. Najviše meda, ali i proizvedenih košnica, transportuju u susedne opštine i na Peštersku visoravan.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.