Pad broja obolelih i umrlih od malignih bolesti

ZLATIBORSKI OKRUG – U poslednjih 10 godina u Zlatiborskom okrugu je broj novootkrivenih malignih bolesti, ali i ljudi koji su umrli od posledica tih oboljenja u padu u odnosu na centralnu Srbiju, dok je u Srbiji situacija ista, navela je doktorka Maja Gulan, šef odseka za hirurgiju dojke Opšte bolnice u Užicu povodom Svetskog dana borbe protiv raka.

„Konkretno kod grlića materice prema zvaničnim podacima iz 2011 .godine u našem regionu bila je najniža stopa smrtnosti. To je pokazatelj da su se dobro obavljali preventivni pregledi, ali i da su se žene odazivale da kontrološu svoje zdravlje. Kod raka dojke, takođe, smanjen je broj obolelih i umrlih i to pojavom skrininga i odzivom uočeno je da se sve veći broj karcinoma otkriva u ranoj fazi kada su omogućene i manje opsežne operacije i drugi vidovi lečenja“, navela je Gulan.

Foto: Infoera

Od 2014. do 2018. godine u Zlatiborskom okrugu pregledana je 21 hiljada žena gde su rađene sve metode skrininga i kod 90 je nađen problem. Ono što je važno je da su kod 85 nađene lezije koje nisu rak, a koje se mogu ukloniti  jednostavnom metodom kojom se sprečava invanzivni karcinom koji je ozbiljna bolest.

I kod karcinoma dojke je uočen trend smanjenja broja obolelih i umrlih i to u poslednjih 20 godina.

Doktorka Gulan je navela da zdravstveni sistem i pojedinci mogu da utiču na smanjenje broja umrlih od malignih bolesti uticajem na faktore rizike i prevenciju odnosno rano otkrivanje bolesti i da je najvažnije da se građani javljaju na preventivne preglede i imaju svest o važnosti ranog otkrivanja malignih bolesti.

Pacijent može da zahteva od izabranog lekara pregled na okultnu krv radi ranog otkrivanja raka debelog creva, zatim mamografiju posle 40. godine, kolposkopiju i Papa test kod svog ginekologa.

Saveti za sprečavanje rizika od nastanka raka su sprečavanje gojaznosti i pušenja, povešćanje fizičke aktibnosti i pravilna i redovna ishrana.

Infoera, Radio Luna

You may also like...