Terzića avlija, muzej na otvorenom (VIDEO)

ZLAKUSA, UŽICE – Etno park Terzića Avlija smešten je u užičkom selu Zlakusa. Otvoren je 2005. godine i predstavlja seosko domaćinstvo zapadne Srbije s početka 20. veka. Međutim, od drugih domaćinstava koja se bave turizmom, razlikuje ga to što je prvenstveno muzej.

Ograda od pruća skriva dve stare kuće, tri letnjikovca, bunar i potok sa jezercima. Uz njih su se načičkali salaš, mlekar, kačara, vajati i sve uređeno kako je bilo i pre više od sto godina. Kuće pune antikviteta, među kojima i deo kljove mamuta.

„Dosta eksponata je iz ovog domaćinstva i sela, ali ima ih i iz drugih krajeva Srbije. Imamo veoma vrednu zbirku narodnih nošnji, ali i nekih predmeta iz perioda rimskog carstva koje je nekada bilo na ovim prostorima“, kaže osnivač „Terzića avlije“ Saša Drndarević.

Posebnu pažnju privlači originalna postavka škole osnovane u ovom domaćinstvu.

„Prvu školu u Zlakusi, u ovom domaćinstvu, osnovao je Gvozden Terzić i radila je od 1939. do 1946 godine. Imamo i registrovanu biblioteku sa oko 10 hiljada knjiga, a članarina je dve knjige godišnje“, navodi vodič Danijela Žunić.

Kako je vreme odmicalo domaćinstvo se prilagodilo zahtevima turista, pa je otvorena krčma sa domaćom hranom, apartmani u etno stilu, kamp za planinare, osnovano Etno udruženje Zavičaj i počela izrada narodne nošnje.

„Prvenstveno smo počeli da proizvodimo za potrebe našeg udruženja, ali onda smo počeli da pravimo i za druge potrošače iz Srbije i dijaspore, dosta ljudi danas želi da se venča u narodnoj nošnji ili da u njoj krsti dete“, priča Gordana Drndarević.

„Terzića avliju“ godišnje poseti oko šest hiljada turista, a najviše ih je iz Poljske i Izraela. Oduševi ih folklor, nošnja i hrana, a često se čude nekadašnjem skromnom načinu života u Srbiji.

„Ne mogu da razumeju, kako su, naprimer, nekada u jednom vajatu noćevali muž i žena sa dvanaestoro dece. Onda se začude kad vide da danas imamo i internet i mobilne telefone, pa im nije jasno kako se sve tako brzo razvilo“, prepričava iskustva vodič Dušan Drndarević.

U Terzića avliji moguće je videti i kako se pravi zlakuška grnčarija i prisustvovati folklornim koncertima i manifestaciji „Zlakusa u pesmi i igri“. Devet godina se u njoj oragnizuje i međunarodni eko kamp kako bi se Zlakusa očistila i jednog dana proglasila prvim ekološkim selom.

 

You may also like...