Ovacije Hamletu na festivalu u Užicu (video)

 

UŽICE-Trećeg dana 21.Jugoslovenskog pozorišnog festivala „Bez prevoda“ u Užicu izvedena je predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta Hamlet Vilijama Šekspira u režiji Aleksandra Popovskog.Publika je predstavu ocenila sa 4,63.

Foto:Slobodan Jovičić

Foto:Slobodan Jovičić

Hamlet je premijerno prikazan 17. septembra 2016. godine na Sceni „Ljuba Tadić“. U predstavi igraju Nebojša Glogovac, Jasna Đuričić, Jovana Stojiljković, Bojan Dimitrijević, Nikola Rakočević, Vlasta Velisavljević, Goran Šušljik, Miloš Samolov i Boris Milivojević.

Nebojša Glogovac koji glumi Hamleta ističe da ga fascinira da je rečenica „Ovo je vreme iskočilo iz zgloba“ i danas savremena.

„Uvek mi je ludo što je Šekspir pre 400 godina to napisao,a mi i danas to isto kažemo i tačno je.I danas je to neko čudno zamešeteljstvo koje drugi vrte kako mi nećemo“,ističe Glogovac.

Jasna Đuričić tumači Gertrudu.

„Oko Gertrude je sve diskutabilno,jer ona nema ni jedan argument i ne kaže tako je ili nije,htela sam to ili nisam.Iako je u Šekspirovo vreme bilo uobičajeno da se sa krunom nasleđuje i žena,postoji i doza straha da je ona to učinila da bi spasila svog sina Hamleta,iako ne postoji ništa eksplicitno što ona kaže i sa te strane sam nezadovoljna likom“,naglašava Đuričićeva.

Klaudija u Hamletu glumi Nikola Rakočević.

„Potreba za vlašću nije nešto što je odlika sredovečnih ili starih ljudi.Mladi isto osećaju snažnu potrebu za dominacijom i materijalnim dobrima.Sa te strane se nisam bavio godinama već odnosima,u kojima kad si na vlasti daješ minimalno ,a dobijaš maksimalno“,kaže Rakočević o svojoj ulozi.

Komad su preveli Živojin Simić i Sima Pandurović. Dramaturg je Goran Stefanovski. Scenografiju potpisuju NUMEN i Ivana Jonke. Kostimograf je Maria Marković, a kompozitor Kiril Džajkovski. Za scenski pokret bila je zadužena Sonja Vukićević, a za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović.

Ovo je devetnaesti Šekspir i peti Hamlet u istoriji Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

U četvrtak na repertoaru 21.JPF je Marija Stjuart u izvođenju Narodnog pozorišta Beograd.

You may also like...