Otvorene toplane na biomasu u Priboju i Malom Zvorniku, prve u Srbiji

PRIBOJ-Priboj i Mali Zvornik prvi su u Srbiji dobili toplane na biomasu, čime su sistemi daljinskog grejanja u tim opštinama u potpunosti prešli sa mazuta na ekološka goriva.

Umesto uglja i mazuta, na lageru toplana u Malom Zvorniku i Priboju, drvena sečka, koje dovoljno ima u lokalnom okruženju.

Prelaskom sa fosilnih goriva na biomasu, za 90 odsto će u ovim gradovima biti manja emisija ugljendioksida.

Sa 20.000 kubika drvene sečke za sezonu, toplana u Priboju, snage 12 i po megavata, grejaće oko 1.600 stanova, škole, javna preduzeća, ali se radi i na zameni ložišta za individualne korisnike.

foto.alem rovcanin

„I mi smo ulazeći u ovaj posao podstakli naše pribojske privrednike, oni su paralelno pratili naše aktivnosti i osposobljeni su tako da svi ovi objekti, sve ove kotlarnice i naša toplana snabdevaju se od našeg domaćeg privrednika“, ukazuje Lazar Rvović, predsednik opštine Priboj.

Nakon Priboja i Malog Zvornika, sledi izgradnja toplana u Novom Pazaru i Majdanpeku, koje će takođe koristiti obnovljive izvore energije.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, izjavila je u Priboju da je cilj države povećanje energetske efikasnosti toplana i korišćenje goriva koja ne utiču na zdravlje životne sredine.

„Ponosna sam jer je sve urađeno na vreme, nije bilo kašnjenja. Ovo je važno za sve građanke i građane, ne samo jer se radi o energetskoj samodovoljnosti, pošto će toplane koristiti lokalnu drvnu sečku kao gorivo, već i zbog činjenice da će imati grejanje 24 časa. Takođe, važna je i ekološka slika, jer će zaštita životne sredine od sada biti drugačija“, rekla je ministarka. 

RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.