Otvoren Regionalni inovacioni start up centar u Užicu (VIDEO)

UŽICE – Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović otvorio je danas u Užicu Regionalni inovacioni start up centar u kome je prvih 16 mladih programera dobilo priliku da razvija svoje biznis ideje.

“Ovo je prvi start up centar u ovom regionu sa najmodernijom opremom i prostorom, a najvažnije je što će Vlada Republike Srbije preko resornog ministarstva finansirati mentorske programe i podršku svima koji otvore ovde svoju početničku kompaniju”, rekao je Popović.

On je naveo da je Užice industrijski gigant Srbije i da te kompanije zaslužuju podršku inženjerske struke.

“Taj inženjerski potencijal i inovaciono znanje koje postoji u Užicu imaće priliku da se ovde promoviše, da deca koja ovde žele da razviju svoju ideju dobiju podršku od najboljih stručnjaka iz Srbije, ali i iz inostranstva kako da svoje ideje pretoče u proizvod koji će imati prođu na srpskom, evropskom i svetskom tržištu”, kazao je Popović.

Slavko Lukić, direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor koja upravlja centrom naveo je da se na zajedničkom prostoru nalazi 25 kompjutera, ali da prostor nudi još toliko mesta za sopstvenu opremu, prostoriju za online konferencije, sastanke i izolovani prostor ukoliko je potreban za rad, a da je prostor besplatan godinu dana.

“Mi ćemo pružati mentorsku podršku u razvoju ideje pojedinacima koji nemaju registrovanu firmu da razviju ideju, izrade biznis plan, nađu poslovne kontakte, sredstava i partnere ili formiraju udruženja”, naveo je Lukić. 

On je dodao da će RRA Zlatiobor pružiti podršku u ovom start up centru i javnom sektoru kome je neophodna digitalna transformacija i već registrovanim malim i srednjim preduzećima koja imaju ideje, a nemaju način da ih plasiraju.

U rekonstrukciju, opremanje prostora i funkcionisanje centra  u prvoj godini Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj je uložilo 46 miliona, a Grad Užice je izdvojio 10 miliona dinara za opremu i parterno uređenje.

“Ovo je prilika da mladi Užičani pokažu svoju kreativnost, inovativnost i da je komercijalizuju, da rade i žive od svog rada”, rekao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

On je kazao da je Regionalni inovacioni start up centar u Užicu deo prostora od oko 2000 kvadratnih metara u kome će biti povezan sa razvojem visokog školstva iz  IT oblasti, ali i gde će biti ponuđen prostor ljudima koji će razvijati biznis iz oblasti IT tehnologija. 

Regionalni inovacioni start up centar u Užicu je 15. start up centar u Srbiji.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.