Otvoren Park ćirilice u Bajinoj Bašti

BAJINA BAŠTA– U okviru manifestacije „Ćirilična baština” u Bajinoj Bašti otvoren je ,prvi u Srbiji, Park ćirilice. Park je u centru Bajine Bašte, slovo „ć” na tablama je glavno znamenje, a osnovna poruka, uočljiva svakom ko dođe, reči su Svetog Ćirila: „Uslišite Sloveni vsi slovo, ježe krjepit srdca i umi.”

foto.RINA

„Ulaz u Park ćirilice s glavne ulice obeležen je jedinstvenom knjigom i tastaturom koje će, nema sumnje, postati jedno od najprepoznatljivijih mesta za slikanje u našoj varoši. Posetioce dočekuje velika otvorena „knjiga” u kojoj je na jednoj strani ispisan naziv parka, a na drugoj slike poznatih bajinobaštanskih motiva poput manastira Rača, Kućice na Drini, vidikovca Banjska stena… Ispred „knjige” nalazi se velika ćirilična tastatura pogodna i za sedenje, a cela kompozicija simbolički označava činjenicu da je ćirilica naše istorijsko pismo kojim su napisane najznačajnije knjige, ali i pismo naše budućnosti vrlo lako primenjivo i u svetu savremenih komunikacija“ , kaže za „Politiku” Siniša Spasojević, organizator manifestacije „Ćirilična baština”.

Tri info-table u parku, na kojima dominira slovo „ć”, imaju tri namene: prva deci kroz ilustracije predstavlja naše pismo, druga je stručni osvrt na istorijat ćirilice, dok treća posetioce upoznaje sa značajem Račanske prepisivačke škole kao svojevrstan poziv da se upute u manastir Raču, odavde udaljen tačno šest kilometara.

foto.RINA

“ Pre formiranja parka na ovom mestu su se nalazili pojedini spomenici, koji su sada ukomponovani u novu celinu. Skulptura „Rast”, rad italijanskog vajara Gvaltijera Moćenija, koju je on 1981. poklonio Bajinoj Bašti da bi potom decenijama ovde čamila u šipražju i korovu, krasi u punom sjaju centralni deo Parka ćirilice. Spomenici iz rimskog perioda dobili su mesto pored staze za šetnju u uglu parka, kao i info-tablu sa opisom šta predstavljaju i gde su pronađeni. A klupe čiji su spoljni delovi u vidu bukvara i čitanke, pored toga što kroz citate šalju važne poruke o značaju očuvanja sopstvenog jezika, zanimljiv su i omaž srpskim velikanima Vuku Karadžiću, Isidori Sekulić, Dušku Radoviću i Dobrici Eriću „, opisuje Spasojević.

Manifestacija“ Ćirilična baština“ traje do 24.maja kada se obeležava praznik Svetog Ćirila i Metodija i Dan slovenske pismenosti .

Politika,ZOOMUE

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.