Otvoren Asistivni centar u Čajetini

ČAJETINA-U osnovnoj školi „Dimitrije Tucović“ u Čajetini svečano je otvoren Asistivni centar,koji je opremljen uređajima namenjenim  da bi se deci sa smetnjama u razvoju olakšao obrazovni proces i svakodnevni život.

Pokretanje i opremanje Asistivnog centra je deo projekta Podrška inkluzivnom obrazovanju i obuci za svakodnevni život dece i mladih sa smetnjama u razvoju koji se sprovodi u okviru programa prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore.
U Srbiji, projekat pod sloganom Obrazovanje bez granica realizuje osnovna škola „Dimitrije Tucović“ u saradnji sa Udruženjem građana Zlatiborski krug iz Čajetine i Specijalnom školom „Miodrag V. Matić“ iz Užica.
Projekat finasira Evropska unija, a cilj je unapređenje socijalne inkluzije i kvaliteta života dece i mladih sa smetnjama u razvoju u Srbiji i Crnoj Gori kroz razvijanje saradnje pograničnih oblasti u korišćenju i razmeni ljudskih resursa i informaciono-tehnoloških dostignuća, asistivne tehnologije i vršnjačke podrške. Asistivna tehnologija omogućava inkluzivno obrazovanje visokog kvaliteta, a obuhvata instrumente, aparate, pomagala i uređaje koje učenici sa invaliditetom i učenici sa smetnjama u razvoju koriste, kako bi obavljali zadatke koje inače ne bi mogli da obave. Uz to, asistivna tehnologija obuhvata i informaciono-tehnološke alate-softver uz koji mogu da obavljaju zadatke lakše, brže i bolje.

Prilikom otvaranja Asistivnog centra, svečano je uručena i oprema za partenere u realizaciji projekta, specijalnu školu „Miodrag V. Matić“ iz Užica i za Zlatiborski krug koji je pružalac usluge socijalne zaštite Dnevni boravak za decu sa smetnjama u razvoju u Čajetini. Zorica Vesović, direktorka specijalne škole i Zorica Milosavljević, predsednica Zlatiborskog kruga, izrazile su zahvalnost i zadovoljstvo zbog uspešne realizacije svih planiranih aktivnosti
Asistivni centar u Čajetini će moći da koriste sva deca kojoj je potrebna podrška u vidu asistivne tehnologije, a opremu će roditelji moći da pozajmljuju kako bi je deca i kući koristila.

You may also like...