Otpadne vode, turizam i vađenje šljunka najveće pretnje po reke

SRBIJA – Na Međunarodni dan reka, 14. mart, širom sveta skreće se pažnja na značaj rečnih ekosistema po planetu. Rastuća industrijalizacija, ali i niz drugih faktora utiču na to da se sve veći broj reka suočava sa brojnim problemima, od zagađenja do promene pravca i intenziteta vodotokova.

U Srbiji ukupna dužina rečnih vodotokova iznosi oko 70 000 kilometara. Reke su uglavnom izloženje uticaju otpadnih voda iz naselja sa neadekvatnom kanalizacionom mrežom, koja nije svojstvena samo perifernim naseljima u gradovima. Osim otpadnih voda, na rečne sisteme negativno utiču i rastuća eksploatacija šljunka i porast broja turista i naselja na obalama.

Pritoke i potoci česta su mesta na koje se odlaže čvrsti otpad, od plastike i kućnih aparata do ostataka drveta, što često dovodi do svojevrsnog „zagušenja“ u koritima, čije posledice su najizraženije bile tokom poplava 2014. godine.

Kroz državni projekat „Čista Srbija“, prema najavama, težiće se izgradnji dodatnih kanalizacionih mreža, a kao prioritet se ističu i kolektori i prečišćivači otpadnih voda, s obzirom da se, prema podacima, prečišćava samo osam procenata otpadnih voda, računajući i oblasti gde kanalizacija ne predstavlja problem.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.