Održana 23. Sirijada u Božetićima (VIDEO)

NOVA VAROŠ – Božetićka sirijada ozbiljna je manifestacija koja promoviše Novu Varoš i Zlatar. Okuplja proizvođače čuvenog zlatarskog sira čije proizvode ocenjuju stručnjaci i time potvrđuju njegov kvalitet i geografsko poreklo. Danas je održana 23. Sirijada. 

Božetići su, kao najveća mesna zajednica novovaroške opštine sa oko 800 stanovnika, pokretač razvoja poljoprivrede. Članovi Udruženja stočara „Uvačka reka leka“, uz pomoć Opštine i TO Zlatar, pokrenuli su manifestaciju na kojoj se ocenjuje kvalitet zlatarskog sira

23. sirijada u Božetićima

Ove godine nagrada za najbolji sir pripala je porodici Paunović,  koja je vrednim radom obezbedila sigurno tržište. „Godinama unazad bavimo se stočarstvom i proizvodnjom sira i nadam se da će tako i ostati“, rekao je ovogodišnji pobednik Sreten Paunović.

Zlatarski sir obavezan je sastojak i heljdopite, još jednog specijaliteta ovog kraja, a ovogodišnja pobednica Olivera Popović otkrila nam je tajnu dobre heljdopite.

Za svakog poljoprivrednog proizvođača značajna je podrška lokalne samouprave, ali i države koje kroz subvencije olakšavaju život, rad ostanak i opstanak ljudi na selu. Predsednik Opštine Nova Varoš najavio je da će i naredne godine iz budžeta biti obezbeđena sredstva za pomoć poljoprivrednim proizvođačima.

Organizatori 23. Sirijade su Opština Nova Vraoš, TO „Zlatar“ i Udruženje stočara „Uvačka reka mleka“. Do sledeće Sirijade meštani Božetića trebalo bi da reše problem vodosnabdevanja na koji su čekali godinama.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.