Održan protest protiv izgradnje MHE „Ročnjak“ (VIDEO)

BIOSKA, UŽICE – Meštani užičkih sela Stapari i Bioska protestvovali su danas protiv izgradnje mini hidroelektrane „Ročnjak“ na izvorištu potoka Gornje vrelo. Kako tvrde, izgradnjom Ročnjaka ovaj potok bi bukvalno nestao od svog izvorišta do ulivanja u jezero Vrutci, a oni ostali bez snabedavanja vodom.

Sa potoka Gornje Vrelo snabdeva se vodom za piće oko 600 domaćinstava Bioske, Stapara , Volujca i Vrutaka. Pošto  se investoror nedavno pojavljivao u selu i zahtevao od meštana da svoju imovinu udalje iz potoka, najvaljujući početak gradnje Ročnjaka, meštani se brinu da bi ostali bez vode za piće, zalivanje i napajanje stoke, a da bi preostalih šest vodenica na slivu dugom pet kilometara bile ugašene.

„Njemu je neko dao saglasnost da će moći da ima 400 litara vode u sekundi, a sadašnje izvorište nema ni 100 litara u sekundi“, kaže Radoje Mijatović. Dragan Pejić brine da neće imati vode za stoku, ni za piće, ni za zasade maline i kupine, dok Miodrag Stanojčić kategorično poručuje da dok je meštana ništa se na Gornjem vrelu neće graditi.

Inicijativni odbor za odbranu Gornjeg vrela vodio je pravnu bitku da se građevinska dozvola, koja je izdata u septembru 2015. godina stavi van snage, jer joj je istekao dvogodišnji rok, a građevinski inspektor potvrdio da nema radova. Navode da je Gradska uprava za urbanizam grada Užice žalbu odbila, ali je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uvažilo i predmet vratilo Gradskoj upravi na ponovno odlučivanje.

„Sam protok vremena i ta potvrda građevinskog inspektora da nema radova je dovoljna da se konstatuje da dozvola više ne važi. Gradska uprava više nema nijedan opravdavajući razlog da donese rešenje suprotono tome da je dozvola istekla“, kaže Vladan Sinđić iz Inicijativnog odbora za odbranu Gornje Vrela.

Odluku očekuju najkasnije u roku od 30 dana.

You may also like...