Od januara u porodičnom nasilju ubijena je 21 žena, a svaka peta doživi nasilje u partnerskoj vezi

Do početka avgusta u porodičnom nasilju ubijena je 21 žena, dok je tokom cele prethodne godine ubijeno ukupno 19 žena. Organizacije koje se bave zaštitom žrtava nasilja upozoravaju da bi odgovarajuća procena rizika mogli da utiču na tu statistiku. Pravovremene i odgovarajuće mere zaštite, pokazalo se, mogu da utiču i da do slučajeva nasilja ne dođe, pa samim tim i onih najgorih posledica.

SOS telefon

U Autonomnom ženskom centru upozoravaju da bi odgovarajuća procena rizika i primena mera mogla da spreči i neke smrtne ishode.

„Već 12 godina pratimo ubistva žena u porodično-partnerskom kontekstu i vidimo da je u svakom trećem slučaju nasilje prethodno bilo prijavljivano nadležnim institucijama. U određenim broju slučajeva, možda još u 10 odsto, vidimo da su postojala saznanja ljudi iz okruženja – porodice, prijatelja o tome da je nasilje prisutno. Ali tamo gde su žrtve tražile podršku i pomoć institucije, zasiguno je da je negde sistem zakazao“, navodi Vedrana Lacmanović iz Autonomnog ženskog centra.

Svaka peta žena u Srbiji doživi nasilje u partnerskoj vezi pa je potrebno da rešavanju problema veći doprinos daju svi koji imaju saznanja.

U tužilaštvu podsećaju da bi osim policije i centara za socijalni rad bio značajan i veći doprinos zdravstvenog i obrazovnog sistema jer je nasilje u školskom dvorištu neretko posledica onog u porodici.

RTS

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.