Obeležena godišnjica Aprilskog rata (VIDEO)

UŽICE – Polaganjem venaca na spomen obeležje na Sarića osoju obeležena je 83. godišnjica od učešća Užičana u Aprilskom ratu, kratkotrajnom vojnom sukobu posle kojeg je Kraljevina Jugoslavija okupirana od strane vojske nemačkog Trećeg Rajha.

U sukobima sa nemačkom vojskom 15.aprila 1941. godine poginulo je 118 Užičana. Na spomeniku su uklesana imena 67 vojnika i 51 civila.

„Bitka za Užice jedan je od najsvetilijih dana u istoriji našeg grada. Nemačka vojska naišla je na iznenađujući otpor, Milivoje Zečević je sopstvenom žrtvom uništio nemački tenk. Poginulima dugujemo večno sećanje i poštovanje. Svoje heroje Užice ne zaboravlja“, kaže gradonačelnica Jelena Raković Radivojević.

Milić Vukić iz SUBNOR-a Užice smatra da je otpor Užičana u Aprilskom ratu bio najava kasnijeg stvaranja Užičke republike.

„Dok su se u nekim delovima Kraljevine nemački vojnici dočekivali kao oslobodioci ili im je pružen slab otpor Užičani su položili 118 života za slobodu svog grada. Pominjemo žrtvu hrabrog narednika Milivoja Zečevića, a borba na Sarića osoju trajala je više od 12 sati. Otpor je ugušen u krvi, ali je duh slobode ostao“, kaže Milić Vukić.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.