Novi sjaj Železničke stanice Užice (VIDEO)

UŽICE – Železnička stanica u Užicu je renovirana nakon 40 godina. U nju je uloženo 35 miliona dinara i prva je železnička stanica u Srbiji koja je dobila igraonicu za decu.

„Rekonstruisani su fasada i krov, uređene kancelarije,  ponovo rade pokretne stepenice, u funkciju stavljen javni toalet i izvršena je kompletna rekonstrukcija svih instalacija u ovom objektu, tako da se kvalitet usluge prema našim putnicima popravlja, Posle parternog i spoljnog uređenja stanica je ukras „Infrastrukture železnice Srbije“ i grada Užica“, kaže Radojka Avramović, šef sekcije za saobrajčne poslove Užice „Infrastrukture železnice Srbije“ .

Pravi raritet je što je modernizacijom više pažnje posvećeno najmlađim putnicima, pa je osim privremne novogodišnje jelke, opremljen kutak za mališane: klackalica, tobogan, ljuljaška i koš.

„Deca se druže, upoznavaju i odlaze, nadam se, sa dobrim utiscima. Nama je posebno drago što je to po prvi put u našoj stanici, ali planira se da se ovakve igraonice otvore i u drugim stanicama širom Srbije“, dodaje Avramović.

U narednom periodu biće još uređenja u peronskom delu, a u kancelarije će se useliti i osoblje „Srbija voza“, a prostora ima i za još sadržaja koji su ranije postojali kao što su restoran ili kiosk.

Zahvaljujući rekonstrukciji stanice, zatim dela pruge od Beograda do Valjeva za brzine od 100 kilometara na sat i osavremenjenim vozovima i broj putnika se povećava.

„Dosta ljudi koji ranije nisu putovali putuju vozom pošto su i vozovi uredniji i čistiji, a saobraćaj je redovit bez kašnjenja, pa samo veoma zadovoljni situacijom zbog rekonstrukcije i vraćanja železnice na stari tok“, kaže šef Železničke stanice Užice Aleksandar Penezić.

Od 2022. godine u planu je nastavak rekonstrukcije pruge od Valjeva do državne granice sa Crnom Gorom, gde bi trebalo da se pruge vrate na projektovani nivo kada je voz od Beograda do Užica putovao za 2 sata i 20 minuta.

You may also like...