Nije bilo ledene kiše, putevi prohodni (VIDEO)

UŽICE – Iako je Repubički hirdometeorološki zavod juče izdao upozorenje da se u toku noći i jutros na severu i zapadu Srbije očekuje ledena kiša, a užički Gradski štab za vanredne situacije apelovao na pojačanim merama opreza i upozorio da se napolje ne izlazi bez preke potrebe, prognoza se nije ispunila. U Užicu je tokom noći provajavalo, a danas pada sneg.

Zbog najavljene situacije ekipe i mehanizacija iz preduzeća koje održavaju puteve u gradu su noćas bili na terenu , a po rečima direktora javnog preduzeća Užice razvoj Nikole Maksimovića, svi putevi prvog i drugog reda su prohodni.

„Angažovana je sva mehanizacija Niskogradnje, na terenu su trenutno četiri kamiona sa epohama i dva traktora, a ako bude bilo potrebno angažovaćemo i mehanizaciju iz drugih javnih preduzeća. Više mehanizacije je angažovano na Ponikvama, jer je pala velika kolilčina snega. Javni gradski i progradski prevoz ne kasni“, kaže Maksimović za portal ZOOMUE.

On je dodao da Bioktoš čisti trotoare od snega i leda, kao i da posipa emulzijom mermer na Sklavkovom platou i trotar u Dimitrija Tucovića kako ne bi bio oštećen solju. Odlukom o komunalnom redu obavezno je da pravna i fizička lica svakodnevno dodatno čiste prilazne staze i trotoare isped poslovnih objekata, javnih ustanova i zgrada. U narednom periodu će, u dogovoru sa Štabom za vanredne situacije, biti angažovana i dodatna mehanizacija, jer se očekuje da će još nekoliko dana u januaru biti veliki minusi.

Sneg je prethodnih dana padao u čitavom Zlatiborskom okrugu, a temperature su se se kretale ispod nule. Kretanje u Užicu je otežano zbog specifične konfiguracije terena, uskih i strmih ulica, što sneg, bljuzgavica ili led dodatno komplikuju u zimskom periodu. Zbog vremenskih uslova povećan je broj povreda pacijenata usled padova.

„Nije to drastično kako zna biti kad su ledene kiše koje su nas ovaj put zaobišle, ali evo, pre pola sata smo imali dve slomljene ruke. Ljudi vode računa koliko mogu“, kaže za ZOOMUE načelnik Hitne pomoći Doma zdravlja Užice Jovo Savić.

On je dodao da je povećan broj virusnih infekcija koje liče na grip i pacijenata koji se javljaju usled veće konzumacije hrane i pića u prazničnom periodu.

You may also like...