Organski proizvodi na užičkoj zelenoj pijaci (VIDEO)

UŽICE – Na užičkoj pijaci otvorene su prve dve tezge sa domaćim proizvodima koji su u konverziji za dobijanje sertifikata za organsku proizvodnju. Jedna je u mlečnoj hali, a druga na zelenoj pijaci sa jajima i povrćem.

Zna se da kozji proizvodi: sir, mleko, kajmak i surtuka imaju mnogobrojna lekovita i terapeutska svojstva. Po takve proizvode Užičani više ne moraju da idu na selo kod retkih proizvođača, već će  moći da ih pazare u mlečnoj hali. Proizvođači kažu da im je ovo sjajna prilika za prezentovanje i prodaju, jer su do sada morali da prodaju od kuće i nude na raznim mestima.

„Sir je 800 dinara, kajmak 1000, na proleće će biti i trapista“, navodi Biljana Milić iz Bioske.

Na tezgi na centru Zelene pijace domaća jaja po 20 dinara i luk po 100, a na proleće i ostalo povrće uzgajano na netretiranom zemljištu.

„Sad koke ne nose i nema dovoljno jaja, sad sam konkurisala za projekat od 350 pilića, pa će za iduću sezonu biti puna tezga“, hvali se Dragica Stevanović iz Volujca.

Milka Stanojčić iz Bioske zadovoljna je rodom luka, a obećava od proleća i ostalo povrće, bez veštačkih dodataka, prirodno i zdravo.

Centar za organsku proljoprivredu i grad Užice rade na prelasku sa konvencionalne na organsku proizvodnju, a mnogobrojne subvencije opredeljene su za tu namenu.

„Konverzija je period koji traje od jedne do tri godine, a narednih dana na pijaci ćemo imati proizvođače koji su već sertifikovani i sa našeg i van našeg područja“, kaže Nikola Bajić, direktor Centra za organsku poljoprivredu.

On dodaje i da je Užice, najverovatnije, jedini grad u Srbiji koji je krenuo sa grupnom sertifikacijom.

U zimskom periodu, ove tezge radiće petkom i subotom, a od proleća svaki dan i uz raznovrsniju ponudu.

You may also like...