Neolitsko naselje kraj Đetinje (VIDEO)

UŽICE – Neolitsko naselje u klisuri Đetinje u Užicu nova je turistička destinacija koja će posetiocima, osim zabavnog dela, ponuditi i različite edukativne radionice. U četiri nadzemna objekta i jednoj poluzemunici posetioci će imati priliku da vide kako je živeo i radio neolitski čovek.

Na sedam kilometara od Užica i u neposrednoj blizini arheološkog nalazišta Staparska gradina, gde su pronađeni ostaci iz doba neolita, nastaje Neolife, naselje koje će posetiocima ponuditi sasvim novi sadržaj i mogućnost da se upoznaju sa životom neolitskog čoveka. Ovaj park deo je projekta prekogranične saradnje Srbije i BiH i sasvim novi turistički lokalitet na ovim prostorima.

Foto: ZooMUE , Povratak u doba neolita – zabavno i poučno

„Biće organizovano šest animacija. Animacije koje podrazumevaju demonstraciju obrade gline, kamena, kostiju, tekstila, keramike, pripremu neolitske hrane i ono što će, verujemo, biti najzanimljivije jeste eksperimentalna arheologija za decu vrtićkog i predškolskog uzrasta“, rekao je za portal ZooMUE Miroslav Ivanović menadžer za promociju projekta Neolife i dodao da je ideja da ovo bude ne samo zabavni nego i edukativni park.

Sve ove radionice biće i deo stalne muzejske postavke, ali će posetioci i sami moći da isprobaju sve ono što je radio čovek u neolitskom periodu. Predviđeno je da park ima i poligon za streličarstvo, neolitske peći pa će gosti će moći da vide kako se peče keramika na otvorenom prostoru. Unutar svake kuće u ovom naselju biće predstavljena po jedna aktivnost tadašnjeg čoveka.

„Jedan čovek, voštana lutka, biće postavljen u uglu kuće i on će je popravljati. Mi ćemo deo unutrašnjosti kuće ostaviti ogoljen bez blata i ta lutka će ustvari pokazivati kako je malterisano i od čega je kuća građena“, objasnila je deo postavke Emilija Nikolić, projektant ovog naselja.

U ovom nesvakidašnjem naselju, osim kuća će se naći i oružje i oruđe tipični za period neolita. Svaka kuća pokrivena je različitim materijalom, daskom i slamom, dok je njihova konstrukcija od upletenog pruća kako bi se dočarao autentičan način gradnje u to vreme.

Svaka kuća imaće peć pa je jedna od ideja da posetioci uz pomoć kresiva, slame i drveta pokušaju da zapale vatru. Da biste ulaskom u Neolife imali utisak da ste se stvarno vratili u doba neolita podsetiće vas i hrana koja je tada uzgajana.

„Svuda oko nas biće različito drveće, žitarice, voće, povrći sve ono za šta imamo potvrdu da je tada u periodu neolita uzgajano i autentično je za ovo područje“, dodala je Nikolić.

Foto: ZooMUE, Kuće od blata, pokrivene slamom

Muzejski deo i radionice sa osposobljenim vodičima, ali i arheolozima koji će na licu mesta posetiocima dočarati duh  davnih vremena, svakako su dobar način da se privuku turisti u ovaj kraj.

Epidemija korona virusa usporila je radove na ovom naselju pa je rok za završetak produžen, ali ljudi koji sa puno entuzijazma rade na ovom projektu veruje da bi park prve turiste mogao da primi, ako ne polovinom avgusta, onda sigurno u septembru.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.