Nekadašnji „akcijaši“ pošumljavali Pruževinu za 1. april (VIDEO)

STAPARI – Udruženje učesnika nekadašnjih radnih akcija iz Užica obeležilo je 1. april ne kao Dan šale, već kao Dan radnih akcija. Tim povodom oni su, uz podršku volontera iz planinarskih i pčelarskih društava, pošumljavali lokaciju u Staparima kod Užica.

S obzirom na to da u mlađim danima nije bio u prilici da učestvuje u više od jedne radne akcije, Milić Vukić kaže da je imao želju da se aktivira u zrelijem životnom dobu.

„Radio sam samo na akciji na Kadinjači. Bio sam student, pa sam manje bio na akcijama, ali sam odlučio da se aktiviram pod stare dane. Vežu me lepe uspomene za tu radnu akciju, na kojoj su stvorena prijateljstva“, kaže Vukić.

Značajan broj akcijaša odustao je od prvobitne namere, zbog najave nepovoljnih vremenskih uslova, koja se pokazala tačnom. Međutim, ni pljuskovi ni grmljavina nisu omeli one koji su istrajali u svom naumu.

„Ovo udruženje je jedno od retkih ovog tipa u Srbiji koje zaista i organizuje radne akcije. Kod većine ostalih to je više svečarskog karaktera i svodi se na proslave i okrupljanja“; kaže jedan od volontera.

Na lokaciji Pruževina, koja je već pošumljavana pre tri godine, za oko tri sata zasađeno je oko 3000 mladica belog bora.

„Ovoga puta smo sadili na mestima gde se nisu primile prethodno posađene mladice, što zbog sušnog vremena što zbog nemara ljudi koji puštaju stoku u ovom području. Mislim da ćemo obezbediti kiseonik za oko 10 000 ljudi, jer jedan hektar zasađenih četinara daje kiseonik otprilike za toliku populaciju“, kaže Petrašin Drulović, komandant akcije.

Iz užičkog udruženja najavljuju da će sličnu aktivnost organizovati i na jesen, za kada se nadaju većem odzivu, pre svega mlađe populacije.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.