Nastavnici Prve osnovne škole kralja Petra II autori i priređivači pet udžbenika (VIDEO)

UŽICE – Nastavnici Prve osnovne škole kralja Petra II iz Užica autori su ili priređivači pet udžbenika koji se koriste u nastavi. Uspeh je veći, jer je pisanje udžbenika do nedavno bilo skoro ekskluzivno pravo univerzitetskih profesora.

Užička deca, ali i generacje šestaka širom Srbije već desetu godinu uče biologiju iz knjige čiji je koautor Jasna Radosavljević. Ona je medju prvim nastavnicima u Srbiji koji su ušli u projekat izrade udžbenika.

„Ja sam radila taj udžbenik onako kako sam radila i u nastavi, sve sam to primenila i u udžbeniku. Deca su oduševljena kada vide ime svog nastavnika“, priča Radosavljevićeva.

Primerom nastavnice biologije poveli su se i nastavnice engleskog Emina Jeremić i Jelena Maksimović  koje  su priredile udžbenike za prvake i petake, ali i nastavnik istroje Milomir Maksimović kao priređivač Istorijskog atlasa za osnovne i srednje škole. Motiv su mu inovacije.

„Želim da se premosti jaz između nauke i onoga što se uči u školama. Dosta stvari koje je u upotrebi prevaziđeno je pre nekoliko decenija, ja želim da doprinesem napretku u nastavi i učenju“, kaže Maksimović.

I direktor škole Nikola Bacetić autor je udžbenika za peti razred iz istorije. On je ponosan što pet udžbenika dolazi baš iz škole iz unutrašnjosti, jer su ih do nedavno gotovo isključivo pisali univerzitetski profesori.

„I roditeljima je  drago kada vide da nastavnici koji predaju njihovoj deci vladaju u tolikoj meri svojom strukom da mogu da se opdele za taj najteži poduhvat u profesionalnoj karijeri jednog nastavnika –  da napišu udžbenik. To često ni neki univerzitetski profesori ne urade, a kamoli nastavnci“, hvali se Bacetić.

U najstarijoj školi u Užicu veruju da nastavnik koji predaje generaciji najbolje zna šta je primereno tom uzrastu i najavljuju još udžbenika.

 

You may also like...