Narodno pozorište Užice dobitnik Vukove nagrade

BEOGRAD –Kulturno-prosvetna zajednica saopštila je  da su dobitnici izuzetne Vukove nagrade za 2016. godinu Gimnazija „Veljko Petrović“ iz Sombora, književnik i naučnik Miodrag Maticki i Narodno pozorište iz Užica.

vukova-nagrada-beta-nenad-petrovic-jpg_660x330Žiri za dodelu Vukove nagrade za 2016. godinu odlučio je da ta priznjanja pripadnu kompozitoru Miroljubu Aranđeloviću Rasinskom, teologu Draganu Vukiću, OŠ „Braća Aksić“ iz Lipljana i dirigentu Đorđu Pavloviću.

 

Za tu prestižnu nagradu užičko pozorište kandidovao je grad Užice. U predlogu je navedeno da  je Narodno pozorište Užice jedna od najuspešnijih ustanova kulture u zemlji koja obeležava tri značajna jubileja:160 godina od osnivanja Teatralnog društva, 70 godina od osnivanja NP Užice i 20 godina Jugoslovenskog pozorišnog festivala. Sedam plodnih decenija Narodnog pozorišta Užica krasi  kontinuitet u uspešnim nastupima, negovana publika, istaknuti književnici i umetnici koji su stasali upijajući misli i poruke sa njegovih pozorišnih dasaka.

 

Dobitnici Vukove nagrade su i istoričar umetnosti Delfina Rajić, molekularni biolog Elizabeta Ristanović, kulturni poslenik Jugoslav D. Stajkovac, dramska umetnica Ljiljana Stjepanović, likovni umetnik Zagorka Stojanović i dramski pisac Miladin Ševarlić.

Žiri je radio u sastavu Momčilo Antonović, Svetislav Božić, Milovan Vitezović, Žarko Dimić, Bora Dugić, Rada Đuričin, Dragan Mraović, Selimir Radulović, Ljubivoje Ršumović, navodi se u saopštenju.

FoNet

You may also like...