Najveći natalitet u Novom Pazaru,Sjenici i Tutinu

BEOGRAD-Od 169 opština u Srbiji, u prošloj godini je samo pet imalo pozitivan prirodni priraštaj. Novi Pazar, Sjenica i Tutin vodeći su, ako se u obzir uzme broj rođenih beba na ukupni broj stanovnika. S druge strane, broj beba rođenih u Prokuplju rekordno je mali i više nego prepolovljen u poslednjih četvrt veka.

 

U matičnu knjigu na teritoriji Novog Pazara upisano je 2.347 novorođenih. Prošle godine prosek je bio oko 2.500 beba.

„Mi smo, istina, najmlađi grad u Evropi. A ove godine smo, možda nešto manje nego što smo očekivali, imali 1.997 novorođenih. Četvrtorotke su kod nas normalna stvar“, navodi Adil Škrielj, načelnik GAO u Novom Pazaru.

Porodice iz ovog regiona često se odlučuju za veliki broj dece.

„Četvrta bebica. Sve je u redu, hvala bogu. I, zašto da ne. Najstarija devojčica, devojka u stvari ima 22 godine“, priča porodilja Azamela Papić.

Suada Gicić Skenderi, portparolka Opšte bolnice u Novom Pazaru, ističe da Tutinke vode sa brojem porođaja iako je ta opština jedna od najnerazvijenijih u Srbiji.

„Silvana Simić iz Tutina je rodila svoje 13. dete pre godinu dana“, dodaje portparolka Gicić Skenderi.

U matične knjige u te tri opštine upisano je više od 3.000 beba. U topličkom kraju u četiri opštine koje gravitiraju prokupačkom porodilištu potpuno drugačija slika – samo 650 beba.

„Značajan pad desio se pre nekih 10-11 godina, kada je u 2006. godini bilo 870, a u 2007. godini 720 beba. Taj broj, nažalost, više nismo prešli“, kaže načelnika prokupačkog porodilišta Nenad Radmanović.

U proseku, u Srbiji godišnje nestane opština veličine Prijepolja ili Savskog venca. U proteklih deset godina broj stanovnika smanjen je za 385.000.

RTS

You may also like...