Najteži stari zanat sačuvan od zaborava (VIDEO)

BAJINA BAŠTA – Zlatiborski kraj poznat je po tradiciji čuvanja starih zanata. Milosav Mitrović iz Bajine Bašte bavi se najtežim starim zanatom, proizvodnjom kreča na tradicionalan način, ručnim zidanjem krečane.

Krečarstvo se smatra jednim od najtežih starih zanata koji je i danas zastupljen u bajinobaštanskom kraju. Nekada su se krečane ručno zidale, a danas su zamenjene savremenijim pećima.

„Prvo moramo da složimo kamenje kako bi napravili krečanu, u završnom delu stavljamo potkošulju i košuljicu nakon čega se stavljaju i pločice“, kaže proizvođač kreča Milosav Mitrović.

Pečenje kreča
Foto: ZooMUE

Da bi se ispekla jedan krečana od 20 do 30 tona potrebno je oko 40 paleta drveta

„Obično uveče potpalimo vatru da bi ujutu kada dođemo mogli samo da nastavimo, tri dana i tri noći se loži vatra bez prestanka“, dodaje Milosav.

Skupljanje kamenza na kreč
Foto: ZooMUE

Jedan od najstarijih krečara u Zapadnoj Srbiji od koga je i Milosav učio ovaj stari zanat je Jovan Ilijašević iz Rače

„Krečarstvom se bavim od svoje petnaeste godine, a sada imam 73, ovaj zanat naučio sam od svog oca. Pre je bilo veoma teško, uvek su nas bolela leđa jer smo sve nosili ručno, a sada je mnogo lakše jer mašina sve radi. Mi samo moramo da usmeravamo mašinu gde da spusti, sada se krečana pravi sa mnogo većim kamenjem nego ranije“, kaže Jovan Ilijašević.

Ovaj stari zanat koji se prenosio sa kolena na koleno u mnogim porodicama ,skoro da više i ne postoji a majstora krečara je sve manje, ali kreč je i dalje tu i pored novih i jeftinijih materijala i savremene tehnologije on se koristi u građevinaststvu, poljoprivredi, voćararstvu, kozmetici,a svaka domaćica zna da se bez njega ne može skuvati slatko od šljiva. Kreč iz Bajine Bašte najviše se prodaje u Vojvodini.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.