Najavljena izrada novog akta o klisuri Đetinje (VIDEO)

UŽICE – Predlog „Odluke o proglašenju Predela izuzetnih odluka klisura Đetinje“ više godina je čekao na usvajanje. Građanska čitaonica Libergraf, peticijom koju je potpisalo 1275 građana, zatražila je u međuvremenu da se održi nova javna rasprava o ovom pitanju, a prema najavama nadležnih, u pripremi je izrada novog akta.

Osim neusklađenosti sa zakonskom regulativom, iz Libergrafa kao problem aktuelnog predloga ističu da se njime dozvoljava izgradnja ugostiteljskih i turističkih objekata na ovom području, što nije u skladu sa planiranom zaštitom.

„Ako izgradite ugostiteljski objekat, morate rešiti pitanje toaleta. Kako će se to rešiti? Možda pravljenjem septičkih jama, a ionako smo svedoci zagađenja reke. Ako je namera ovde dovoditi ljude da piju kafu i provode se, to mi je u suprotnosti sa funkcijom prirodnog dobra“, izjavio je Vladan Sinđić iz Libergrafa.

Kaže i da su sprovedeni radovi na asfaltiranju i postavljanju rasvete u suprotnosti sa svrhom proglašenja zaštićenog područja.

„Asfalt nije prirodan materijal, stoga je apsurdno to što je sve do Staparske banje asfaltirano, a nakon toga je saobraćaj zabranjen. Postavljena je rasveta, koja ometa noćne životinje koje ovde obitavaju“, dodaje Sinđić.

U najavi izrada novog akta o zaštiti klisure Đetinje
Foto:ZooMUE

Upravo životinjski svet mnogi vide kao najveće bogatstvo klisure Đetinje.

„Ovde obitava najveća fauna dnevnih leptira u Srbiji, preko sto vrsta, od kojih se sedam nalazi u „crvenoj knjizi“ zaštićenih vrsta. Zatim, tu su ptice selice, ptice grabljivice, preko 80 odsto vrsta sisara koji se mogu registrovati u Srbiji… A posebna lepota su pejzaži i geomorfološke karakteristike, kao i pešačke staze“, zaključuje Sinđić.

Klisura Đetinje i dalje čeka zvaničnu zaštitu
Foto:ZooMUE

Libergrafov pravni tim sastavio je sopstveni predlog Odluke, prema kojem u užem području klisure treba zabraniti izgradnju bilo čega, osim objekata za prezentaciju prirode, a eventualne ugostiteljske i turističke objekte treba dozvoliti samo u delu od Staparske banje do brane Vrutci.

S druge strane, najavljena je izrada novog akta s obzirom da je postojeći poslat na saglasnost u nadležno ministarstvo u julu, posle čega je usledila izmena „Zakona o zaštiti prirode“, čime je on izgubio validnost.

„Kada novi akt bude konačan, tražiće se saglasnost opštine Čajetina, na čijoj teritoriji se nalazi deo tog zaštićenog područja. Javnost će o javnom uvidu i javnoj raspravi biti blagovremeno obaveštena kada za to dođe vreme“, kaže gradski većnik za ekologiju, Nada Jovičić.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.