Na Zlataru skoro 28 hiljada noćenja

NOVA VAROŠ – Hotel „Panorama“ jesen je dočekala sa odličnim poslovnim rezultatima. U prvih osam meseci ove godine oko 7.000 gostiju ostvarilo je skoro 28.000 noćenja, što je još bolji učinak nego u istom periodu lane, kaže upravnik hotela i direktor lokalne Turističke organizacije Branko Pucarević.

Najbolja poseta zabeležena je tokom letnjih meseci. U drugoj polovini juna, kao i u julu i avgustu hotel je bio pun kao šibica, a prema tvrdnjama nadležnih iz ovdašnje Turističke organizacije, u ovom periodu slobodnih kreveta nije bilo ni u ostalim privatnim hotelima, apartmanima, seoskim domaćinstvima i objektima domaće radinosti na Zlataru i okolini. U „Panorami“ je popunjenost kapaciteta u prva tri kvartala 2019. bila više od 80 odsto, a prema dosada ugovorenim aranžmanima, oko 130 ležajeva rezervisano je sve do sredine novembra.

Podaci kojim barataju u „Panorami“ ukazuje i na pomake u broju turista iz inostranstva. Kako u ovom najvećem smeštajnom objektu, tako i u većini ostalih na ovdašnjoj planinskoj „lepotici“ ovog leta primetan je bio porast stranih posetilaca, od kojih je bilo i turista iz dalekog Singapura, Brazila, Argentine, a najviše iz Kine, Poljske, Mađarske, Nemačke, Holandije, zemalja regiona… Još od lane je zabeležen i trend dužeg zadržavanja gostiju. Oni su se tokom prošle godine, kao i u prvih osam meseci 2019. u smeštajnim objektima na Zlataru u proseku zadržavali od tri do šest dana, što je duplo duže u odnosu na period od pre tri-četiri godine.

Direktor TO i upravnik „Panorame“ dodaje i da je struktura gostiju koji su prošli kroz ovaj objekat varirala u odnosu na period dolazaka. Tokom proleća u njemu su odmarali individualci, polaznici rekreativne nastave, sindikalci i ekskurzije, dok su poslednja tri meseca bili rezervisani za sportiste. Ovog leta su, ipak, dominirali devojčice i dečaci uzrasta od osam do 14 godina, koji su bili polaznici „Super kampa“ iz Beograda. U „Panorami“ je tako od sredine juna do kraja jula prodefilovalo oko 1.400 mališana iz srpske prestonice.

Zlatar, foto: ZOOMUE

U Turističkoj organizaciji procenjuju da je u novovaroškom kraju u proteklih sedam-osam meseci ove godine ostvareno skoro 40.000 noćenja. Ovom statistikom, međutim, obuhvaćeni su samo objekti koji su uredno prijavljeni, njihovi vlasnici plaćaju obavezne takse i koriste popuste za vaučere. Nije tajna da na Zlataru ima i popriličan broj onih koji godinama rade u „sivoj“ zoni. Godišnje se u opštinsku kasu od naknade za boravišnu taksu slije nešto manje od oko 2.000.000 dinara, a procene su da bi u odnosu na realan broj poseta i noćenja, ta cifra trebalo da bude i pet puta veća.

Danas

You may also like...