Na Potpećkom jezeru prikupljeno 50 kubnih metara otpada (VIDEO)

PRIBOJ – Tokom petočasovne velike akcije čišćenja na Potpećkom jezeru prikupljeno je oko 50 kubnih metara uglavnom plastičnog, drvenog i čvrstog otpada. Oko 100 ekologa, raftera i volontera očistili su potez od 700 metara „Ribarske staze“ i pokupili plutajući otpad iz četiri uvale naspram Ribarskog naselja „Potpeć“.

Eko tim Priboja je prethodnih dana prikupio više javnih preduzeća, ekologa i raftera koji su obezbedili neophodnu opremu i tehničko operativni plan.

„Mi moramo raditi na omasovljenju akcije i razvijanju svesti, jer ovu prirodnu lepotu i sve što gradimo ovde smeće može upropastiti. Ovakvih akcija biće mnogo do konačnog rešenja“, kaže direktor TO Priboj Vladan Radović.

Pored ekoloških udruženja, rafting klubova i ljubitelja prirode akciji su se priključile i reprezentativke Srbije u raftingu, članice RK „Eko Lim“.

„Mi i na svakom treningu prikupljamo otpad. U ime ženske rafting asocijacije apelujem na ljude da ne bacaju smeće i da što manje zagađuju prirodu“, kaže kapiten ženske reprezentacije u raftingu Željka Šalipur.

Prema najavama, akcija će se organizovati periodično u odnosu na dotok otpada iz pet crnogorskih opština i Prijepolja koji se generiše u Potpećkom jezeru i Priboj čini najugroženijom opštinom u slivu Lima.

„Svi su došli da pomognu da ovu ružnu sliku uklonimo, ali i da utičemo na komšije koji nam tako „darežljivo“ šalju otpad, da ga šalju na deponije, a ne proseđuju nama. Nadamo se da je ovo samo jedan dobar primer na očuvanju naše oaze mira u Priboju“, rekao je pomoćnik predsednika opštine Priboj Dragan Ljeljen.

You may also like...