Opština deli 100 000 sadnica za nove malinare

NOVA VAROŠ – Opština Nova Varoš i Udruženje proizvođača jagodičastog voća „Zlatni breg“ pomoći će sa po 2.000 sertifikovanih sadnica malina 50 seoskih gazdinstava koja imaju želju da se bave ovom vrstom voćarske proizvodnje.

Za realizaciju projekta “Unapređenje voćarstva na teritoriji opštine Nova Varoš“ obezbeđeno je 100.000 sadnica sorte vilamet iz matičnog zasada Udruženja „Zlatni breg“, a svaki od zainteresovanih voćara dobiće sadnica za podizanje 10 ari malinjaka.

„Cilj projekta je unapređenje konkurentnosti voćarske proizvodnje u novovaroškom kraju kroz podizanje novih plantaža maline, za koju postoji siguran plasman i organizovani otkup. Razvoj ovakvih malih porodičnih biznisa u poljoprivredi je jedan od uslova opstanka i razvoja ruralnih područja kakvo je naše“, kažu u Opštini Nova Varoš.

Novi malinjaci biće podignuti po principima savremene voćarske proizvodnje. Opština Nova Varoš i Udruženje „Zlatni breg“ formiraće Komisiju za monitoring i evaluaciju projekta, koja će imati zadatak da vrši selekciju prijavljenih parcela, kao i da kontroliše primenu agrotehničkih mera pre i tokom sadnje.

„Stručnjaci koji će biti angažovani na ovom projektu svojim znanjem i prisustvom pomoći će da sve tehnološke i agrotehničke mere budu urađene pravovremeno i u skladu sa pravilima struke. Opština će u okviru projekta finansirati agrohemijsku analizu zemljišta na prijavljenim parcelama. Sprovođenje mera popravke plodnosti zemljišta će obavljati svako domaćinstvo na osnovu preporuka akreditovane laboratorije, dok će opština obezbediti neophodno đubrivo“, kaže Branko Bjelić, zamenik predsednika Opštine Nova Varoš.

maline
Foto: ZooMUE

Ukupna vrednost projekta je 13 miliona dinara, a za besplatne sadnice maline od sredine juna će moći da konkurišu nosioci poljoprivrednog gazdinstva koji nisu stariji od 50 godina. U opštinskoj upravi kažu, da će donaciju od 2.000 sadnica čija je vrednost oko 600 evra, dobiti samo ona prijavljeno gazdinstva koje pripremi zemljište za sadnju u skladu sa savetima struke.

Varoške novine

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.