Modernizacija telekomunikacionih kapaciteta u Čajetini

ČAJETINA – Prepoznajući dinamičan razvoj opštine Čajetina kao turističke, privredne i kulturne destinacije, Telekom Srbija  je u poslednje četiri godine investirao značajna sredstva u modernizaciju i proširenje telekomunikacionih kapaciteta u cilju ukidanja dvojničkih priključaka i pružanja korisnicima savremenih širokopojasnih usluga i servisa (brzi Internet, IpTV, HDTV-televizija visoke rezolucije).

 

 
U tu svrhu realizovani su kapaciteti:digitalna centrala u Sirogojnu sa novim optičkim kablom (zamenjena postojeća),digitalna centrala u Šljivovici sa novim optičkim kablom (zamenjena postojeća),nova digitalna centrala na Palisadu (Zlatibor) sa optičkim kablom,nova digitalna centrala u Smiljanskim zakosima (Zlatibor) sa optičkim kablom,proširenje centrale Čajetina za internet i IpTV.
 
Montažom ovih telefonskih centrala najnovije generacije izvršena je zamena, odnosno ukidanje oko 400 dvojnika, a korisnicima su omogućene savremene usluge Interneta, IpTV, HDTV (televizija visoke rezolucije) .
U naseljenim mestima Mačkat, Rožanstvo, Gostilje, LJubiš, Bela Reka, Dobroselica i Jablanica modernizovane su postojeće digitalne centrale montažom opreme za pružanje usluga interneta i televizije, dovoljnog kapaciteta da zadovolje potrebe korisnika na ovim područjima.
 
Tokom 2014. godine planirana je realizacija radova na novim digitalnim telefonskim centralama i optičkim kablovima na lokacijama:
-Kamalj (za naselje Kamalj i Farma),
-Obudojevica 1, centrala sa 64 priključka, internet i IpTV,
-Obudojevica 2, centrala za internet i IpTV,
-naselja Karaula i Zova sa 6 novih centrala i oko 2 km optičkih kablova,
-centrala za naselje Gajevi (72 priključka, internet i IpTV) sa oko 2 km optičkog kabla, 
-optički kabl za naselje Potoci oko 1 km,
-Gornji Branešci, centrala za internet i IpTV,
-Gornji LJubiš, centrala za internet i IpTV,
-Ribnica, centrala sa 72 priključka, internet i IpTV,
 
Biznis planom za 2015. godinu predviđena je montaža nove telekomunikacione opreme i optičkih kablova na lokacijama:
-Vodice, centrala za internet i IpTV,
-Potoci i Čolovića brdo, centrale za internet i IpTV,
-Zova, centrala sa 64 priključka, internet i IpTV (Jevremovići i naselje prema Oku),
-Ćeten (Čajetina), centrala sa 64 priključka, internet i IpTV,
-Jevremovići (Čajetina), centrala za internet i IpTV,
-Sušica, centrala za internet i IpTV (naselje Mušvete i deo Donji Branešci),
-Mačkat, zamena postojeće centrale,
-Kriva Reka, centrala sa 64 priključka, internet i IpTV,
-optički kabl Mačkat-Rožanstvo-Sirogojno.
Cilj ovih investicija je da se ukinu/zamene dvojnički priključci i korisnicima omoguće savremene širokopojasne usluge na području cele Opštine sa posebnim akcentom na seoska područja.
 Izgrađena i planirana mreža optičkih kablova omogućiće pružanje ovih usluga na savremen način (triple pley servis) skraćivanjem dužine bakarnih kablova što je više moguće sa težnjom da ih postepeno zameni u celosti (pristup optikom „do kuće“). Triple pley servis obuhvata višestruke govorne kanale preko internet protokola sa velikim bitskim protokom (do 100 Mb/s) po korisniku, prenos video zapisa (IpTV, HDTV-televizija visoke rezolucije), interaktivne igre, e-učenje, e-uprava i sl. 
Broj novih servisa i aplikacija se svakodnevno uvećava pa Telekom Srbija a.d. čini napore da korisnicima pruži što kvalitetnije usluge.
 
Realizaciju ovih investicionih ulaganja omogućilo je veliko razumevanje i pomoć rukovodstva Opštine i efikasno postupanje opštinskih organa Uprave prilikom izdavanja potrebnih građevinskih dozvola, rešenja i saglasnosti,saopšteno je iz opštine Čajetina.
ZooM
 
 
 
 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.