Mladi preduzetnici opstaju u doba korone (VIDEO)

BAJINA BAŠTA – Marijana Spasojević prošle godine otvorila je firmu koja se bavi proizvodnjom odeće. Ona je preko Nacionalne službe za zapošljavanje koristila program za otvaranje radnje i zapošljavanje radnika.  

Nakon što je ostala bez posla, Marijana Spasojević odlučila je da otvori svoju firmu i pokrene proizvodnju odeće. Marijana se prošle godine prijavila na program Nacionalne službe za samozapošljavanje i iste godine otvorila je svoju firmu  koja sada broji 7 radnika.

„Ubrzo sam prošla i obuku za preduzetnike što mi je dosta pomoglo kao početniku. Danas imamo uspešnu proizvodnju sa 7 zaposlenih radnika i naš proizvodni program plasiran je na našem tržištu ali dobar deo i izvozimo“, rekla je Spasojević.

Za vreme pandemije Marijanina firma, kaže, dobro posluje i nije bilo otpuštanja radnika.

„Još uvek nismo osetili taj krizni period zbog celokupne situacije. U prvom talasu korona virusa imali smo uslugu šivenja maski, a sašili smo oko 11 hiljada“, kaže vlasnica firme.

Iz Bajine Bašte prethodne godine u Nacionalnu službu za zapošljavanje stiglo je 67 zahteva, a potpisano je 38 ugovora među kojima je i Marijanin.

„Najveće interesovanje je za građevinske delatnosti i one koje se odnose na proizvodnju, autoprevoz i ugostiteljstvo. Nezaposlena lica su zainteresovana za korišćenje naših sredstava jer im to daje finansijsku podršku“, rekla je savetnica u NSZ filijale u Užicu Dragana Kostić.

Programom samozapošljavanja početnici u biznisu dobijaju 250 hiljada dinara i u obavezi su da posluju najmanje godinu dana.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.