Ministarka Čomić: Društveni dijalog neophodan za punu primenu zakona (VIDEO)

UŽICE – Srbija ima dobre zakone o ljudskim i manjinskim pravima, ali da bi se oni primenjivali u potpunosti na lokalnom nivou potreban je dijalog, poručila je ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić na današnjem sastanku u Užicu sa načelnikom Zlatiborskog upravnog okruga Bobanom Perišićem i predstavnicima svih deset jedinica lokalnih samouprava.

Prema rečima ministarke, cilj sastanka je bio da se kroz razmenu informacija lokalnim samoupravama omogući puna primena zakona iz oblasti ljudskih i manjinskih prava, a za to je neophodan stalni društveni dijalog. U drugom delu razgovora učesnici su se bavili strategijom održivog razvoja do 2030. godine.

„Dijalog je rešenje, a svi mi koji se bavimo donošenjem i primenom zakona nosimo odgvoronsot da se primenjuju ti zakoni. Na lokalnom nivou se primenjuje oko 85 odsto zakona, ali je naš zadatak da oni budu alat ljudima na lokalnom nivou tamo gde nema znanja, kapaciteta, resusra ili novca, da uspostavimo dijalog i da vidimo kako jedni drugima možemo pomoći. Kako ovaj Okrug trebab da izgleda 2030. godine, koliko dece da bude rođeno, koliki procenat zagađenja vode, vazduha i zemljišta, koliko zaposlenih, koliko starih i šta oni rade“, rekla je Čomić.

U Zlatibroskom okrugu 16 odsto stanovništva čine nacionalne manjine, pre svega u Prijepolju, Priboju i Novoj Varoši koje su primer dobre prakse suživota etničkih zajednica, ističe Perišić. Međutim, status osoba sa invaliditetom još nije zadovoljavajući.

„Samim tim što je preduzeće Budućnost propalo, a bilo je nosilac zapošljavanja lica sa invaliditetom je jasan znak da mi kao država i Okrug moramo više pažnje da posvetimo ovom pitanju. Treća tema o okojoj se priča u poslednje vreme je rodna ravnopravnost i rodno senzitivni jezik. Želimo da istaknemo napredak koji je ostvario ceo Zlatiborski okrug. Prvi put u istoriji dve od deset jedinica lokalne samouprave vode dame, a Skupština grada Užica je jedna od retkih u Srbiji u kojoj većinu sačinjavaju žene“, rekao je načelnik Perišić dodajući da je za to neophodna instituciju kao instrument društvenog dijaloga.

Ministarka Čomić je pomenula i kritike Saveta Evrope o Zakonu o istopolnim zajednicama koje se najviše odnose na jezičke oblike i na deo uputstava o tome kako su druge zemlje to rešile a Srbija nija, naglašavajući da je taj Zakon bitan element za ostvarivanje ljudskih prava.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.